In sud-estul Vrancei, taranii nu stiu cum sa scape de pamantul pe care-l au. Stramosii lor s-au rasculat pentru el cu un secol in urma. Dar acum agricultura le aduce doar paguba. Pamantul le cere bani si putere de munca. Dar ei n-au nici una, nici alta! Si nu mai vor sa lupte pentru nimic.

Taranii de la Vulturu, Suraia si Calieni s-au ridicat la lupta cu un secol in urma. Cereau pamant. Si in pamant vroiau sa transforme conacele boierilor si casele arendasilor. Si s-au transformat in pamant. Arabil! Dar dupa 50 de ani. "Era un conac al lui Costel, putin mai departe. La Costel Alexandrescu. Imi amintesc din copilarie ca treceam pe langa el. Dar s-a distrus. Si s-a arat peste el. Acum e teren agricol acolo", spunea primarul comunei Vulturu.

Celelalte case au avut o soarta asemanatoare. Unele au fost incluse in fostele CAP-uri sau IAS-uri. Au fost transformate in cladiri de birouri sau in magazii. Iar acum zac in paragina sau nu mai sunt deloc. Retrocedari nu prea au fost. Marii proprietari n-au revendicat mai nimic. Doar taranii si-au luat pamantul de care incearca acum sa scape.

COMUNA DIN ITALIA. Vulturu are acum 9.000 de locuitori, dintre care 2.000 sunt plecati la munca in Italia. "A ramas cea mai mare comuna din judet", spunea, cu vadita mandrie, primarul. Si aici, cam 80% dintre locuitori s-au ocupat toata viata cu agricultura. Doar ca acum nu prea mai au cele necesare pentru asta. In afara de bunavointa, le cam lipsesc toate.

Asa s-a ajuns la o situatie contrara celei de acum un secol: au pamant, dar vor sa scape de el! Cei care si-au dat seama ca nu prea au sanse sa traiasca din agricultura de acasa, au luat drumul Italiei. Multi si-au luat familiile acolo. Dar s-au si intors, ori intentioneaza sa o faca. Deja sunt constructii frumoase in comuna, iar nivelul de trai destul de ridicat se poate observa cu ochiul liber.

PAMANT IN PARAGINA.Vechii mari proprietari de terenuri de aici nu mai sunt. Au venit doar trei sa-si ia mosiile inapoi si au vandut tot. "Cred ca, incepand de anul asta, majoritatea o sa-l arendeze. Oamenii care au ramas sunt batrani si nu au bani sa-l lucreze. Oricum, pamantul se lucreaza grupat, ca sa dea randament", spunea primarul comunei.

La Calieni n-am mai gasit nici o urma din fosta mosie. Nu mai stie nimeni nimic de Rascoala de la 1907, de arendasi sau proprietari. Viceprimarul, Mitica Olaru, spune ca parca a auzit ceva "de-alde Balaban, de-alde Damian si Pasalau", care-ar fi avut pamanturi acolo. "A venit de-a revendicat nepoti de-ai lor. Da’ pamantu’ lor s-a dat la oameni in comuna si pentru ca n-am avut noi li s-a dat la IAS la Maicanesti. E totu-n paragina acum acolo. N-a mai facut nimeni nimic." La Suraia este cam la fel. Doar nivelul de trai e mai ridicat decat la Calieni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.