Programul se desfasoara sub semnul celor doua Capitale culturale europene ale anului: Luxembourg si Sibiu

De-a lungul lui 2007, in Luxembourg, la Esch sur Alzette, sunt organizate o serie de lecturi literare si dezbateri cu participarea a 21 de scriitori romani. Initiativa apartine centrului cultural "KulturFabrik" din Esch sur Alzette, la un sfert de ora cu masina de "Capitala culturala". De fapt, titulatura a fost obtinuta nu doar de Luxembourg-orasul, ci si de "Marea regiune" din jurul lui, care include cateva zeci de localitati, ceea ce a produs o mobilizare mai larga si a condus la ideea unor proiecte comune nu doar intre "capitalele culturale", ci si intre cele doua tari, Romania si Marele Ducat de Luxembourg.

Centrul din Esch a elaborat pe cont propriu un program ambitios, bogat, cuprinzator de prezentare a culturii noastre: "Belles Roumanies" ("Frumoasele Romanii"). Sub aceasta titulatura au fost alaturate evenimente din mai toate domeniile artistice: literatura, teatru, film, muzica, arte vizuale. De-a lungul anului trecut, directorul "KulturFabrik", francezul Serge Basso, si colaboratorii sai s-au documentat, au venit de mai multe ori in Romania, in Bucuresti si la Sibiu, au contactat autoritati, institutii culturale, artisti si intelectuali de varf, au vazut spectacole si expozitii si au articulat programul pentru 2007.

Invitatii lor sunt 21 de scriitori romani (lista si alte detalii - in secventa urmatoare), regizorul de teatru Radu Afrim, pictorul Dumitru Gorzo si un grup de artisti tineri care vor lucra doua saptamani la fata locului, fotografii Radu Stanese si Gicu Serban, ansamblul muzical Hyperion, mai multe fanfare si tarafuri populare pentru mai multe seri de "muzica traditionala". Catre sfarsitul anului este programat un festival de filme romanesti ale "noului val". In plus, participa si artisti luxemburghezi cu creatii despre Romania sau in colaborare cu colegi romani.

Pe ansamblu, un soi de festival multiartistic romanesc desfasurat de-a lungul unui an: un proiect absolut remarcabil, divers, cu o buna selectie. Impactul ar putea fi mult mai serios decat ceea ce ne-am putea imagina gandindu-ne la scena culturala miniaturala a Luxembourgului: fiindca micul Mare Ducat, ca si Bruxelles-ul Comisiei Europene, aflat nu departe, atrage privirile de pretutindeni, de vreme ce acolo, in Luxembourg, functioneaza mai multe Directii generale ale Executivului comunitar, alte institutii esentiale, precum Curtea Europeana de Justitie, iar politica de taxe a transformat locul intr-unul dintre cele mai importante centre bancare si de afaceri de pe Vechiul Continent.

Proiectul debuteaza la sfarsitul acestei saptamani, pe 3 februarie, printr-o "Sarbatoare inaugurala", apoi, dupa cateva zile, pe 6 ale lunii, e programata prima intalnire literara.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.