Iarna la munte, vara la mare. Asa isi planuieste dintotdeauna romanul de rand concediul. Daca la munte, zapada le-a stricat sezonul acesta planurile impatimitilor de schi si sanius, nici pentru litoralul Marii Negre vestile nu sunt prea optimiste.

Numai Mamaia, statiunea-vedeta de pe litoralul romanesc, pierde in fiecare an 2 metri de plaja. Solutii exista, dar este vorba despre programe de lunga durata. Abia in 2020 este posibil sa vedem aici o plaja generoasa.

Cel mai recent studiu realizat de Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala, la solicitarea Guvernului Romaniei, arata ca anumite portiuni din plaja, precum Mamaia Sud si Eforie Nord, ar putea disparea in foarte scurt timp. "Daca luam in considerare datele din 1963, putem spune ca linia tarmului s-a retras cu 80 de metri pana in prezent", ne-a declarat Camelia Dumitrache, director management resurse de apa in cadrul Directiei Apelor Dobrogea-Litoral (DADL). Curentii marini, dar si interventia umana, prin amenajarile hidroenergetice si portuare sau prin poluarea Dunarii, par sa fie responsabili pentru aceasta eroziune accelerata, vizibila cu precadere in ultimii 25 de ani.

Plajele romanesti se ingusteaza in fiecare an

Vesti proaste, asadar, pentru cei care s-au obisnuit cu nisipul fin de la Mamaia. Specialistii japonezi sustin ca, daca nu se iau masuri si daca rata eroziunii se mentine in acest ritm, in numai cativa ani, in zona Mamaia Sud nimeni nu va mai putea face plaja. Tot japonezii vin si cu solutia. "Solutiile tehnice propuse de specialistii japonezi vizeaza refacerea plajelor si reducerea eroziunii costiere.

Aceste solutii constau in innisipari pentru refacerea si largirea plajelor, dar pentru ca acestea sa reziste sunt necesare constructii hidrotehnice", a subliniat Camelia Dumitrache.

Programul de reabilitare e unul de lunga durata. "E estimat sa dureze pana dupa 2020, din cauza volumului mare de lucrari. Propunerea facuta de specialistii japonezi a fost de a se interveni in mod prioritar acolo unde situatia e critica, si anume pe zonele de plaja Mamaia Sud si Eforie Nord, astfel incat simularea lor sa devina realitate in urmatorii 4, 5 ani. Acest lucru depinde si de cat de repede se obtine finantarea. E vorba de aproape 300 de milioane de euro", a mai spus Camelia Dumitrache.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.