Pentru cei care suspendarea permisului de circulatie inseamna pierderea locului de munca, noile prevederi privind circulatia pe drumurile publice vin cu o veste buna. Soferii care au ramas fara carnet in urma unei abateri la volan il pot recupera inainte de expirarea perioadei de suspendare. Totusi, soferii care au calcat stramb trebuie sa indeplineasca anumite conditii.

Posesorii de autovehicule care au mai putin de un an de soferie nu au nici o sansa, intrucat legea nu le permite sa solicite reducerea perioadei de suspendare a permisului. Daca credeati ca aceasta e cea mai dura conditie impusa de regulamentul de aplicare a OUG 195/2002, modificata, v-ati inselat. Iata conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru a obtine reducerea suspendarii permisului cel putin 30 de zile, inainte de termen:

Perioada de suspendare a permisului auto nu se reduce in cazul soferilor incepatori

- sa treceti, obligatoriu, printr-un nou test de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, unde trebuie sa raspundeti corect la 13 intrebari din 15;

- sa nu mai fi beneficiat de reducerea perioadei de suspendare in ultimii trei ani de la abaterea pentru care vi s-a ridicat permisul;

- sa nu fi avut permisul suspendat in ultimii doi ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara.

Vestea proasta pentru soferii de autovehicule si vatmani este ca politistii pot refuza reducerea perioadei de suspendare, potrivit legii, in anumite conditii care tin, cu precadere, de recidiva conducatorilor auto. Astfel, soferii nu beneficiaza de aceasta facilitate daca:

- perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;

- au acumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;

- au fost implicati intr-un accident de circulatie, sub influenta alcoolului, in urma caruia au rezultat doar pagube materiale;

- au ramas fara carnet ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata, cand barierele erau coborate sau in curs de coborare ori cand semnalele cu lumini rosii si/ sau sonore erau in functiune.

Retestarea, obligatorie

"Daca nu trec de examenul de testare a cunostintelor, soferii nu-si vor recupera permisele, chiar daca perioada de suspendare a expirat. Testele contin intrebari mai usoare decat in cazul examenelor pentru obtinerea permisului si se sustin in cadrul directiilor care au eliberat documentele. In provincie, testarile se sustin de doua ori pe saptamana, iar in Bucuresti zilnic", ne-a spus subcomisar Adrian Botezatu, Directia Politiei Rutiere.

Raspunsuri pentru cititorii Averea

Pentru cei care avem truse mai vechi, de ce nu se specifica ce anume trebuie sa inlocuim? - Narcizel Georgescu

Potrivit specialistilor Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale din cadrul Ministerului Sanatatii, componentele trusei sanitare auto pot fi utilizate doar cat timp sunt in garantie, indiferent de vechimea trusei, avizata de Ministerul Sanatatii. Noile truse de pe piata sunt valabile 18 luni.

De ce este amenda asa de mare? - George N. Bucuresti

In articolul nostru de ieri s-a strecurat o regretabila eroare care a dus la inzecirea contraventiei aplicate soferilor care nu detin asupra lor echipamentul obligatoriu (trusa sanitara, triunghi si extinctor). Facem precizarea ca amenda se incadreaza intre 156 si 195 lei (adica 1.560.000 si 1.950.000 lei vechi). Multumim cititorilor nostri pentru vigilenta.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.