Tudor Chirila se intoarce barbat, pardon, plutonier, intr-o noua piesa la Comedie. Spectacolul, care va avea premiera oficiala miercuri si joi, este regizat de Iarina Demian.

"Biloxi Blues", povestea unor recruti din cel de-al doilea razboi mondial, pe care un superior ii instruieste pentru front, cucereste publicul prin umorul sau sensibil. Piesa, care a fost un succes pe Broadway, reda pataniile prin care trec cei sapte tineri care pleaca in armata cu un vagon de tren dezafectat, hotarati sa infrunte viata si moartea alaturi de sergentul lor.

Sapte actori care nu au facut armata, Tudor Chirila, Paul Ipate, Bogdan Cotlet, Constantin Dita, Radu Iacoban, Andrei Vizitiu si Dan Radulescu, se trezesc fata in fata cu sapte personaje care traiesc in cazarma si care le rastoarna sau le confirma adevarurile stiute despre viata... "Textul este fabulos. Eu fac pariu cu oricine ca va rade la fiecare trei replici", spune Tudor Chirila.

Prin acest rol, cantaretul isi retraieste amintirile din Vama Veche. "Plutonierul din 'Am sa ma intorc barbat>> e o suma de frustrari, reprezentantul unui sistem care nu functioneaza. Sergentul Toomey din 'Biloxi Blues>> este un formator de caractere, propune niste legi de viata".

"Biloxi Blues", in 25 de orase

Iarina Demian a inceput auditiile pentru "Biloxi Blues" in vara, inainte sa fie stabilite detaliile legate de productia si finantarea spectacolului.
Montarea este o coproductie intre Fundatia Art Est, condusa de Iarina Demian, Teatrul de Comedie si Centrul Cultural ArCuB. Reprezentatiile din Bucuresti vor fi completate, din martie, de un turneu national, ce va include 25 de orase.

"Biloxi Blues" este a doua piesa din trilogia semiautobiografica a lui Neil Simon, supranumita "Eugene's Trilogy", dupa numele personajului Eugene M. Jerome, un alter-ego al autorului.

Prima parte a trilogiei - "Brighton Beach Memoirs" - a fost punctul de plecare pentru un alt spectacol montat de Iarina Demian la Comedie, in 2002, cu titlul "A fost odata in Brooklyn".

"Neil Simon ne confirma inca o data ca teatrul este viata, este un miracol, o bucurie dulce-amara, care pe noi, actorii, ne uimeste, ne subjuga, ne face sa mutam muntii din loc, sa ne iubim dusmanii si sa traim o tinerete vesnica", spune Iarina Demian.

Florin Calinescu, descoperitorul Troiei

Surprizele se tin lant si la Teatrul Mic. Directorul Teatrului, Florin Calinescu, apare si in ipostaza de actor, si in cea de regizor al piesei "Razboi cu Troia nu se face". Calinescu ii da viata arheologului Heinrich Schliemann. Intr-o perioada in care existenta Troiei parea doar o nascocire a lui Homer, controversatul arheolog german Heinrich Schliemann descopera, undeva in Turcia de azi, ruinele stravechii cetati. Schliemann devine personaj si deapana povestea razboiului troian si a eroilor sai.
Spectacolul, o adaptare dupa Jean Giraudoux, va avea premiera oficiala pe 20 si 21 ianuarie.

In distributie se mai afla Adriana Schiopu (Andromaca), Rodica Negrea (Casandra), Dana Dembinski-Medeleanu (Hecuba), Dan Condurache (Hector), Claudiu Istodor (Ulise), Julieta Ghiga Szony (Iris), Lorena Lupu (Elena), Adina Burbutan (Mica Polixena), Bogdan Talasman (Paris), Sorin Medeleni (Priam), Eugen Cristian Motriuc (Oiax), Radu Zetu (Democos), Ion Lupu (Geometrul) si Marian Andreescu (Menelaos).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.