Meseria de cercetator este una extrem de dificila si presupune foarte multa pasiune, un mare consum intelectual si foarte multe privatiuni in viata cotidiana.

"Munca mea imi ocupa foarte mult timp si viata personala, cea de familie, a trecut pe locul doi. Insa sint multumit de ceea ce fac si, personal, consider ca am toate conditiile necesare sa imi desfasor munca asa cum trebuie", explica Paul Gogea, cercetator in chimie. In Romania sint peste 270 de institutii care se ocupa cu activitati de cercetare. Printre cele mai importante se numara Universitatea din Bucuresti, Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, Institutul de Chimie Macromoleculara "Petru Poni", Institutul de Matematica "Simion Stoilow", care tin de Academia Romana.

Doctoratul este primul pas propriu-zis in domeniul cercetarii din punct de vedere academic, dupa terminarea facultatii in domeniu si un masterat. "Lucrarea de doctorat este in sine o cercetare, deci se poate spune ca de aici isi incepe cercetatorul meseria", explica Razvan Florian, membru fondator al Asociatiei de cercetatori romani Ad Astra.