De la 1 ianuarie 2007, studentii romani sint pe picior de egalitate cu tinerii europeni. „Cotidianul“ a trecut in sumar citeva dintre schimbarile cu care studentul roman va fi nevoit sa se obisnuiasca din acest an.

Romania, proaspat integrata, are citeva surprize pentru studenti, in timp ce universitatile romanesti se vor lupta pentru supravietuire cu marile centre educationale din lume. Cei mai buni studenti vor simti pe pielea lor aderarea, pentru ca sistemul burselor de merit din partea statului s-ar putea desfiinta.

In Uniunea Europeana, multe universitati percep taxe de studiu, spre deosebire de Romania, unde invatamintul superior este gratuit. Astfel, peste tot in Marea Britanie si in peste jumatate din institutiile de invatamint superior din Olanda si Belgia studiile superioare se platesc. "La noi este incurajata bursa profesionala: inveti bine, ai bursa. In tarile dezvoltate acest fel de burse nu exista. Acolo studentii primesc asa-numitele burse profesionale de la companii. Statul nu da decit burse sociale. Sistemul lor de finantare este integral. Exista state unde nu se cunoaste notiunea de scoala la buget, iar altele, ca Franta, care nu au notiunea de invatamint particular", spune rectorul ASE-ului.

Taxe mai mici

Un an de studii la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, spre exemplu, il costa anul trecut pe studentul roman intre 9.054 si 21.954 de lire sterline, la care se mai adauga 10.000 de lire sterline cazarea. Taxele nu difera cu mult nici la Universitatea Oxford sau la University College London. Din acest an, viitorul student ar putea plati 3.000 de lire sterline pe an, asa cum platesc in acest moment toti studentii din tarile UE. Si in ceea ce priveste masteratul, studentul roman are sansa de a achita 211 euro pentru masterat, ca orice student european, fata de 411 euro anul trecut.

"Integrarea in Europa inseamna pentru invatamintul superior in primul rind trecerea la un sistem care nu este traditional si nu este romanesc. Este vorba despre o noua conceptie, iar pentru asta trebuie sa treaca cel putin un ciclu complet. Abia in 2010 vom incepe sa ne obisnuim", spune Ion Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.