Guvernul italian a decis sa simplifice procedurile de angajare a muncitorilor romani pentru toate sectoarele de productie, in afara celor pentru care s-a decis deja liberul acces (agricultura, turism sau constructii), informeaza Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS).

Potrivit unui comunicat al DMS, angajarea lucratorilor romani in Italia, in toate celelalte sectoare de productie, in afara celor in care accesul este liber, se va face printr-o procedura simplificata, potrivit NewsIn. Astfel, angajatorul va putea trimite prin posta o recomandata cu confirmare de primire catre Ghiseul Unic de Imigrare, care contine o solicitare de angajare a muncitorului roman. Formularul special (nulla costa) este disponibil pe paginile de internet ale Ministerului italian de Interne si ale Ministerului Solidaritatii Sociale.

Ghiseul Unic pentru Imigrare al provinciei unde se va dezvolta activitatea lucrativa va elibera autorizarea de munca pentru lucratorul roman. Autorizarea va fi prezentata de muncitorul roman (direct sau prin posta) chesturii, pentru a i se elibera cartea de sedere.

In acelasi timp, Consiliul de Ministri din Italia a decis ca accesul muncitorilor pe piata interna a muncii sa nu se mai faca pe baza de contingente.

Guvernul italian a decis, in 27 decembrie 2006, ca vor avea acces liber pe piata muncii doar romanii care se vor angaja in sectorul agricol, turistic-hotelier, in constructii sau in cel mecanic. De asemenea, nu vor avea nevoie de permis de munca persoanele care desfasoara activitati casnice (menajere si ingrijitoare), sezoniere sau cele care au functii de conducere sau o inalta calificare.

Potrivit Institutului National de Statisctica din Italia, numarul romanilor aflati legal pe teritoriul Italiei la inceputul lui 2006 era de aproape 300.000, situandu-se pe locul trei dupa albanezi si marocani. De asemenea, in conformitate cu datele publicate de Anuarul de Statistica 2006 Caritas-Migrantes, la sfarsitul anului 2005, numarul permiselor de sedere pentru motive de munca valabile apartinand cetatenilor romani era de aproape 200.000, in timp ce pentru reintregirea familiei acesta era de 67.207.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.