Pe langa calendarul clasic si cel bisericesc, romanii trebuie sa se obisnuiasca si cu cel fiscal

Pe langa calendarul clasic si cel bisericesc, romanii trebuie sa se obisnuiasca si cu cel fiscal. Acesta se adreseaza persoanelor care lucreaza ca liberi profesionisti sau obtin venituri din drepturi de autor, din valorificarea de bunuri in consignatie, din contracte de comision sau din inchirieri de locuinte.

Taxele si impozitele sunt percepute de stat dupa un calendar intocmit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Acesta stabileste termenele limita pana la care contribuabilii, persoane fizice sau juridice, trebuie sa depuna la sectia fiscala unde sunt arondati documentele fiscale si sa faca platile anticipate aferente impozitelor care trebuie platite. Angajatii care obtin venituri numai din salarii, indiferent ca au mai multe locuri de munca, nu datoreaza nici un ban bugetului de stat si deci nu au de ce sa mai mearga la Fisc.

LIBER PROFESIONISTI

Artistii, scriitorii, notarii, avocatii, evaluatorii precum si alte categorii profesionale incadrate in categoria profesii liberale pot alege sa plateasca fie un impozit pe venit, determinat in sistem real, fie prin retinere la sursa. In primul caz, trebuie sa mearga la sectia financiara unde sunt arondati si sa anunte ca aleg aceasta varianta.

AGRICULTORI

Persoanele care obtin venituri din cultivarea si valorificarea ciupercilor, florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere sau solarii, au obligatia sa anunte Fiscul la inceputul anului ca vor desfasura aceste activitati. La fel si cei care cultiva si vand plante ornamentale, arbusti, precum si cei care exploateaza pepiniere viticole, pomicole si altele asemenea.

COMISIONARI

Cei care se ocupa cu vanzarea de bunuri in regim de consignatie, care obtin bani din activitati desfasurate in baza contractelor de agent de comision sau mandate comerciale au obligatia sa calculeze si vireze statului, lunar, impozitul retinut la sursa. Si cei care obtin venituri din activitati desfasurate in baza unor contracte sau conventii civile sau din expertize contabile, tehnice, juridice sau extrajudiciare au aceleasi datorii fata de bugetul de stat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.