Un urias entuziasm, invazia tinerilor cu cele mai variate meserii, mai putin cea de jurnalist, citiva oameni providentiali care au creat o industrie si preluarea acesteia de catre moguli. Cu alte cuvinte, istoria presei in ultimii 17 ani.

Cind facea "Evenimentul zilei", Ion Cristoiu avea alte dimensiuni.

Revolutia a gasit in Romania trei cotidiene centrale, "Scinteia", "Romania libera" si "Scinteia tineretului", un post de televiziune si unul de radio, ambele de stat. Fiecare judet avea cite o publicatie, care apareau in regim cotidian, saptaminal sau bisaptaminal.

Schimbarea de nume

Pe 23 decembrie 1989, "Scinteia" a devenit, pentru o zi, "Scinteia poporului", pentru ca ulterior sa preia titlul unui ziar interbelic de stinga, "Adevarul". Avea sa ramina ani in sir un ziar de stinga. "Romania libera" a riscat sa-si pastreze numele purtat pe vremea comunismului, insa a beneficiat de capitalul de imagine adus de Petre Mihai Bacanu, venit la conducerea ziarului direct din puscarie: fusese condamnat in 1988 pentru ca planificase scoaterea unui ziar in clandestinitate, "Luneta".

"Romania libera’’ va fi in anii urmatori un ziar puternic anticomunist. "Scinteia tineretului" a fost rebotezata "Tineretul liber". In urmatorul an, toate cele trei ziare au fost privatizate catre salariati, dar numai doua au primit o mostenire consistenta: "Adevarul" a preluat abonamentele "Scinteii", iar "Romania libera" si-a pastrat clientii de mica publicitate. Ambele supravietuiesc si acum, in vreme ce "Tineretul liber", lipsit de zestre, a murit de mult. De altminteri, presa a fost prima industrie integral privatizata, cu exceptia posturilor publice de radio si televiziune si a agentiei de stiri Rompres.

"Catavencu" si urmasul sau, "Academia Catavencu".
Puterea saptaminalelor

Anul 1990 a mai adus doua vedete media, cu aparitie saptaminala. Cornel Nistorescu si Mihail Circiog au fondat, pe 7 februarie, saptaminalul "Expres", sub sloganul "Nu tace, nu minte si nu iarta", iar Ion Cristoiu a infiintat saptaminalul "Zig-zag". Pornite de la zero, si nu mostenitoare ale unor publicatii comuniste, cu echipe tinere, ambele saptaminale au adus un suflu nou in presa romaneasca.

"Expres" excela in anchete si dezvaluiri privind perioada comunista, dar se ocupa cu tenacitate si de bobocii de coruptie care incepusera sa apara, in vreme ce "Zig-zag", mai putin incrincenat, surprindea prin ineditul subiectelor abordate si prin lipsa de complexe fata de fostii activisti sau securisti, incercind sa surprinda latura lor umana. In vara lui ’90, Ion Cristoiu a fost inlocuit cu Adrian Paunescu. "Zig-zag" a murit in scurt timp, iar Cristoiu s-a alaturat trustului Expres, infiintind "Expres Magazin", in care a pastrat destul din reteta "Zig-zag", dar i-a adaugat o consistenta componenta magazinistica.

In tot acest timp, cele trei mari cotidiene fost comuniste, carora li se adaugasera o cohorta de alte publicatii centrale si locale, ramasesera intr-un format de redactare si de paginare prafuit, batrinicios, in care informatia se amesteca nepermis de mult cu opinia jurnalistului. Pina in ziua de 22 iunie 1992, cind s-a produs socul.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.