Longevitatea unui festival este considerata drept argument al succesului acestuia. Afirmatia, pe cale de a deveni un truism, se verifica, in mod paradoxal, atat in cazul marilor festivaluri (Cannes, Venetia, Berlin), cat si, in chip surprinzator, desigur, si cand este vorba de manifestari cinematografice lipsite de anvergura organizatorica si mediatica a celor din prima serie semnalata. Printre cele din a doua categorie se numara, as spune la loc de cinste, si Internationales Filmfestival Mannheim-Heidelberg, ajuns acum, iata, la a 55-a editie si care s-a desfasurat anul acesta intre 16 si 25 noiembrie.

Cu atat mai meritorie ne apare o atare performanta a germanilor cu cat scopul acestui instrument bicefal, antrenand energiile a doua orase vecine, Mannheim, ca punct central, si somptuosul Heidelberg. La aceasta editie Mannheim-Heidelbergul aduce un omagiu lui Krzysztof Kieslowski, cineast polonez a carui retrospectivare confirma originalitatea, asa cum regizorul ales ca oaspete de onoare, ca "Master of Cinema", rusul Aleksandr Sokurov, sa reprezinte unul din punctele de atractie cele mai interesante ale cinematografului contemporan.

Revenind la obiectivul principal al festivalului, legat de descoperirea noilor talente, se impun cateva precizari. Pe ecranele celor doua orase sunt proiectate filme din 25 de tari (Romania, de pilda, are aici o participare mai mult simbolica, fireasca, sa zicem, dupa recenta explozie de la Cottbus). Programul international se constituie in principal din premiere ale anului 2OO6 si include, atentie, cinematografia din sudul si vestul european, dar si premiere nord si sud-americane, nord-europene, chiar, o ampla panorama asiatica si cateva flashuri africane.

A 55-a editie a festivalului inseamna si zece ani de "intalniri" consacrate filmelor in lucru. Se pare ca succesul da curaj acestei formule ce vizeaza autori si filme din toata lumea. Deci si din Europa de Est si implicit din Romania. Pana una-alta, fara a acuza pe cineva, trebuie sa regretam ca din tara noastra nu participa la aceasta competitie nici un proiect. Cu atat mai mult ar fi de stiut, de pilda, cam cu ce subiecte se prezinta la Mannheim-Heidelberg ceilalti est-europeni, printre care si vecini de-ai nostri. De retinut ca proiectele apartin unor cineasti la inceput de cariera, gata a demara operatiunile pentru un al doilea titlu. Pentru a o face cat mai repede au nevoie de sprijinul financiar oferit de un festival precum Mannheim-Heidelberg-ul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.