Aparut in colectia "Istoria ca telenovela", volumul "De la o lovitura de stat la alta" este, in fapt, o compilatie de note, eseuri si documente pe care gazetarul in istorie le pune in fata cititorului pentru a-l face sa inteleaga ca istoria daca nu este stiuta, se repeta. Si, in nici un caz, nu se repeta in partile ei bune. Inca de la inceput, cititorul este surprins de asemanarile pe care autorul le gaseste intre Carol I si Nicolae Ceausescu.

"Carol I si N. Ceausescu, deja batrani, imbatraniti in exercitiul puterii. Dezobisnuiti sa li se contrazica vointa. Membrii Consiliului de Coroana si membrii CPEx, aflati in divergenta cu Stapanul. Si carol I si N. Ceausescu folosesc santajul cu plecarea". Observatiile facute de Cristoiu in paginile cartii, situatiile alese sa ilustreze un aspect sau altul al istoriei, concluziile amare cu care se incheie fiecare capitol ne fac sa tresarim. De ce? Pentru ca intr-un fel sau altul, Cristoiu ne obliga sa ne uitam (noi, ca popor) cat de urata este imaginea ce se reflecta in oglinda pe care de prea multa vreme, se pare, am uitat sa o folosim. C

ristoiu ne obliga sa ne (re)cunoastem. Vorbesste despre oportunismul lautaresc, despre terorismul de opereta, despre mizeria exilului romanesc, despre discursul politicianist plicticos pe care il inghitim aproape in fiecare moment al existentei noastre. Si cu ce rezultat le suportam pe toate? Ne spune tot Cristoiu: "Au trecut 16 ani. Cinci alegeri libere si independente. Trei presedinti. Opt primi-ministri. In multe spitale, liftul a ramas acelasi".
Cartea lui Cristoiu merita sa fie citita din cel putin trei motive: istoria e prezentata sub aspectele ei inedite, nu este o carte nascuta din ura si patima si, in ciuda profilului pe care-l face romanului, nu este deloc agresiva.
Tot ce le pot spune potentialilor cititori este: lectura placuta.