Turismul romanesc este un domeniu de pe lunga lista a celor care pot proba cu succes faptul ca rentabilitatea si profitabilitatea sunt atribute exclusive ale proprietatii private.

Prabusirea comunismului nu a insemnata doar recesiunea industriei, ci si reculul unui domeniu care trebuia sa devina portdrapelul unei economii ce se zbate sa iasa din tranzitie de vreo 15 ani. Numai ca incapatanarea, ca sa nu-i spunem reaua-credinta, manifestata de toti cei care s-au perindat pe la, dupa caz, ministerul sau autoritatea nationala ne-au dus in situatia in care state precum Ungaria sau chiar Bulgaria sa ne bata la capitolul incasari din turism, venituri din acest sector raportate la Produsul Intern Brut sau numar de turisti straini care ne-au trecut pragul unei unitati de cazare. Si asta in conditiile in care nu au nici pe departe relieful sau istoria Romaniei.

Ne-am chinuit sa plantam palmieri pe litoral, n-am reusit nici macar sa valorificam mitul Dracula si am dat imensele capacitati de cazare in locatie, cea mai paguboasa modalitate de administrare posibila. Rezultatul: profituri mai mult negre, infrastructura darapanata din lipsa de fonduri la bugetele locale si deteriorarea bazei materiale. Continuarea? Reducerea numarului de turisti straini, plecarea romanilor in strainatate pentru a-si petrece vacanta.

In aceste conditii, singura sansa de salvare a venit din partea investitorilor privati care si-au construit baze proprii de cazare. Cele mai multe ca numar sunt pensiunile agroturistice, care au beneficiat si de fonduri externe considerabile. Daca vara apartine litoralului, iarna - muntelui, intersezonul putem spune ca apartine pensiunilor traditionale.

Fenomenul turistic din Romania se imparte foarte stric pe sezoane: vara, profiturile merg catre litoral, iarna, catre hotelurile din zone de munte cu partii de schii. Raman intersezoanele de primavara si toamna, care apartin din ce in ce mai pronuntat pensiunilor turistice, in special amplasate pe zone montane.

Segmentarea temporala are si radacini in timidele politici ale autoritatilor (de strategie nu poate fi vorba, pentru ca am folosi cuvinte mult prea mari). Daca Marea Neagra are dedicat programe gen "litoralul pentru toti", exista noi proiecte pentru promovarea turismului rural. La 10 septembrie, practic, s-a deschis sezonul reducerilor pentru vacantele la tara.

Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural a lansat recent programul special "Vacanta la tara", care ofera posibilitatea petrecerii unui sejur de sase zile intr-o pensiune agroturistica din 45 de localitati la preturi scazute. Programul special se deruleaza in perioada 10 septembrie-1 noiembrie.

13 judete asteapta clienti

Turistii au la dispozitie pensiuni de doua, trei si chiar patru margarete in 13 judete ale tarii. Pentru o noapte de cazare intr-o pensiune de doua margarete, tariful este de 135 de lei de persoana pe noapte. La trei si patru margarete, pretul ajunge la 145 de lei pe noapte. Rezervarile se fac prin intermediul filialelor ANTREC din opt judete: Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Ilfov, Harghita, Neamt si Prahova.

Ceva mai tarziu, incepand de la 1 octombrie, va fi reluat si programul social "O saptamana de refacere" in statiunile balneoclimaterice.

Pentru sase nopti de cazare, cu mic dejun si doua tratamente pe zi (exclusiv pe baza recomandarilor medicale), in perioada 1 octombrie-1 decembrie, turistii trebuie sa plateasca 185 lei la hotel de o stea, 250 lei la doua stele si 300 lei la trei stele.

"Dorim sa cream un concept modern de punere in valoare a statiunilor balneare prin oferte care sa se adreseze atat tinerilor, cat si varstnicilor, oferte atractive care sa contribuie la mentinerea starii de sanatate, la reducerea efectelor stresului, la cresterea calitatii vietii. In acest sens, am mentinut tarifele practicate in campania anterioara din primavara acestui an", a declarat presedintele OPTBR, Nicu Radulescu, cu ocazia lansarii programului.

Programul vizeaza si cetatenii din Republica Moldova care doresc sa vina la odihna in statiunile balneare din Romania. Biletele se pot procura de la agentiile de turism, dar si direct din statiunile balneare inscrise in program: Baile Olanesti, Lacul Sarat Braila, Saturn, Vatra Dornei, Calimanesti, Sinaia, Buzias, Baile Herculane, Sangeorz Bai, Geoagiu Bai, Covasna, Praid, Sovata, Govora, Amara, Baile Tusnad, precum si Sind Romania - Navodari.

Cautate si fara prea mare promovare

Pensiunile traditionale, in special cele din Maramures si respectiv de pe culoarul Rucar-Bran, au mare cautare si fara promovarea autoritatilor. In plin sezon estival, la Bran abia daca mai gaseai un loc de cazare, mai ales ca au fost organizate de catre oficialitatile locale "Zilele Branului".

Nici revelionul nu va fi o perioada slaba pentru pensiuni agroturistice, ba, dimpotriva, capacitatile de cazare sunt deja in mare parte rezervate, cu plati anticipate substantiale. Nu e de mirare de ce terenurile in aceste zone sunt din ce in ce mai scumpe, iar constructiile cu aceasta destinatie rasar ca ciupercile dupa ploaie.

In functie de traditie si confort, preturile pentru sejururile de Revelion difera:

cei care prefera traditionala Valea Prahovei, au si oferte ceva mai mici ca nivel al costului decat la hotel: la o pensiune de doua stele, platesti cel mult 300 de euro, cazare si mic dejun, plus un meniu standard pentru noapte de Revelion.

In alte zone, cum ar fi zona Buzau sau chiar Maramures, preturile, incluzand mic dejun si masa de Revelion, pot cobori chiar pana la sume de 150-200 euro pentru o persoana.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.