Numarul sarcinilor abandonate a scazut de sase ori, din 1990 si pina in prezent, datorita informarii romanilor privind metodele moderne de contraceptie.

Potrivit specialistilor, una din trei femei din grupul de virsta 15-44 de ani foloseste astazi o metoda moderna de control al nasterilor, ceea ce era aproape de neconceput in urma cu 15 ani. "Datorita metodelor contraceptive care au inceput sa fie din ce in ce mai cunoscute in Romania, cuplurile au posibilitatea de a-si planifica viitorul in ceea ce priveste aparitia unui copil in viata lor", de-clara Irina Dinca, de la Institutul de Cercetare si Formare JSI.

Evolutie

Cunostintele despre contraceptie pe care romanii le-au acumulat dupa Revolutie au condus la scaderea numarului avorturilor si a deceselor materne. In anul 1990, in Romania, la fiecare copil nascut se realizau trei chiuretaje, inregistrindu-se aproximativ un milion de avorturi. Prin comparatie, anul trecut s-au inregistrat aproximativ 160.000.

In 2004, o femeie din trei si aproape jumatate dintre barbati foloseau diferite metode moderne de planificare familiala. Numarul celor care folosesc metode contraceptive moderne a crescut, in dauna celor care apeleaza la chiuretaj. Astfel, numarul avorturilor a devenit aproape egal cu cel al nasterilor in 2004, iar in 2005 proportiile s-au inversat, inregistrindu-se 0,7 avorturi la un nou-nascut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.