Tinerii Romaniei cred ca scoala nu te pregateste pentru viata de adult, arata un studiu sociologic care si-a propus sa creioneze portretul tanarului roman cu varste cuprinse intre 15 si 25 de ani.

Tinerilor le displac profesorii care cred ca materia lor este cea mai importanta, profesorii nervosi si cei care le ignora parerile, metodele invechite de predare, subiectivitatea la notare, abundenta de teorie si absenta practicii, birocratia, lipsa dotarilor, coruptia din sistem, lectiile neinteractive, profesorii neinteresati de materie sau profesorii prea conservatori.

Bilele albe pe care le primeste scoala sunt mult mai putine: profesorii care transmit un mesaj, colegii, lucrul in echipa, oportunitatile de dezvoltare a carierei, posibilitatea de a primi burse in strainatate. Altii zic ca le plac activitatile "in legatura" cu scoala, adica "pauzele" sau "timpul pe care il petrec cu prietenii", iar unii au crize de sinceritate: "De fapt, nu imi place scoala. Imi plac activitatile extracurriculare".

Desi, in aceasta perioada a vietii, elevii si studentii petrec mai mult de o treime din timp la scoala, institutia cu pricina nu se regaseste decat pe locul 3 in topul valorilor pe care acestia le pretuiesc, dupa familie si prieteni, indica studiul "Valorile tinerilor romani", realizat de echipa ORICUM, in colaborare cu British Council.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.