Ma speria, pana mai deunazi, ideea ca "tinerii din ziua de azi" nu au nici un Dumnezeu, ca putini dintre ei au o axa a valorilor cat de cat pusa la punct. Am o fiica si ma gandeam cu groaza ca va trai intr-o lume in care cultura si educatia nu mai inseamna nimic. Ce mai! Viitorul nu-mi suna prea bine. Totusi, o raza de speranta mi-a fost data de cercetarea intitulata "Valorile tinerilor romani".

Studiul "Valorile tinerilor romani"a fost efectuat de echipa ORICUM in perioada aprilie - iunie 2006, pentru a afla opiniile tinerilor de 15-25 ani din Bucuresti, Barlad, Cluj-Napoca, Iasi, Sibiu si Zimnicea, despre educatie, despre sport, despre toleranta, despre stiinta si tehnologie si despre modelele lor in viata. ORICUM este un proiect initiat si condus de tineri care ofera tinerilor o platforma pentru schimbul de idei cu privire la cultura urbana, stil, antreprenoriat, educatie, muzica, vise, dezvoltarea carierei.

Rezultatele studiului arata ca elevii de liceu au o viziune mai ampla asupra viitorului, in care coordonatele principale sunt calatoriile, libertatea, independenta. Locuitorii oraselor medii si mici isi doresc mai degraba realizari pe plan personal (o familie stabila), si stabilitate din punct de vedere financiar si emotional. Studentii din Bucuresti se confrunta deja cu dilema familie - cariera. Educatia este foarte importanta, dar opinia generala este ca nu scoala iti ofera educatia adevarata. Rezultatele arata ca sistemul educational din Romania nu reuseste sa raspunda nevoilor si dorintelor elevilor si studentilor. Coruptia si nedreptatea sunt principalele defecte ale societatii romanesti, care este fundamental diferita de alte societati.

Tinerii cred ca media este responsabila pentru promovarea modelelor straine in detrimentul celor din Romania. Toti respondentii se plang de ce le ofera media: "pe majoritatea posturilor sunt manelisti, Gigi Becali, reality show-uri". Cei intre 20-25 de ani dau vina pe societatea romaneasca care inhiba dezvoltarea valorilor: "In afara e mai apreciat omul si ceea ce are el in cap, pe cand aici sunt mai apreciate non-valorile, carisma ieftina". Printre modelele tinerilor de 15-19 ani se numara Bill Gates, Vladimir Putin, Cheloo, Rex Hunt, Salvador Dali, Lev Tolstoi, Jimi Hendrix, Anthony Hopkins, Traian Basescu iar tinerii de 20-25 de ani ii prefera pe John Lenon, Donald Trump, Emil Cioran, Cristian Tudor Popescu, Robert Turcescu, Razvan Exarhu, Tudor Vianu sau Nicolae Titulescu.

In acelasi timp, tinerii din mediile urbane din Romania nu sunt intotdeauna atat de toleranti, proactivi, orientati spre "a face", democratiei si sensibili la diversitate pe cat, probabil, ne-am fi asteptat. Paradoxal, desi initial majoritatea participantilor au sustinut ca nu se afla printre romanii care discrimineaza, la final s-au dovedit discriminatori fata de cel putin una dintre minoritatile religioase, etnice sau sexuale. Interesante sunt opiniile acestor tineri:

Cand vine vorba de minoritati religioase, totul e bine atata vreme cat nu se face prozelitism. In orasele mari, evreii ar fi acceptati in familie fara nici un fel de rezerva, in Bucuresti si Sibiu nu exista resentimente pentru maghiari in timp ce in celelalte orase in care s-a efectuat studiul se observa o intoleranta acuta fata de acestia (mai ales in Cluj si Iasi). In ce priveste homosexualii, atata vreme cat stau in banca lor totul se afla sub semnul tolerantei. Metodologia aplicata a cuprins interviuri detaliate de grup - 12 focus grupuri au fost derulate in sase orase din Romania; ca follow-up al focus grupurilor, s-a aplicat un chestionar de tip cantitativ.

Au fost chestionati in total 99 de tineri. "Se poate ca studiul nostru sa nu aiba rigoarea sociologica specifica cifrelor, esantioanelor, erorilor de masura, scalelor, etc." afirma echipa ORICUM, autorii studiului. "Nu am dorit sa producem inca un studiu sociologic formal si impersonal, desi cat se poate de stiintific. Am incercat in schimb sa mergem la radacina judecatilor si prejudecatilor care ghideaza comportamentul tinerilor romani, folosind totodata mijloace calitative de stabilire a modelelor si profilurilor".

Povestea echipei ORICUM a inceput acum cativa ani, cand membrii sai se aflau in pepiniera British Council si se antrenau, de pe bancile liceului, sa devina "Liderii Mileniului Trei". Razvan Crisan, Ioana Ceausu si Silvia Stanescu au participat acum doi ani la programul "Liderii Mileniului trei" (LMT), un program in "arta de a conduce", oferit liceenilor din Romania de catre British Council si Fundatia CODECS pentru Leadership.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.