Asa cum ne-a obisnuit in ultimii ani, si in vara aceasta, Muzeul Satului din capitala daruieste copiilor si vizitatorilor sai, trei saptamani exceptionale, in care acestia descifreaza tainele unor vechi mestesuguri sub indrumarea atenta a unor vestiti creatori populari veniti din toate colturile tarii si deveniti profesori pentru acest rastimp. De la ei deprind copiii secretele cioplitului in lemn, tehnica modelarii lutului, taina imbinarii culorilor pentru tesaturi, realizarea cusaturilor cunoscute drept cruciulita sau musca, incondeierea oualor, icoane pe lemn, icoane pe sticla, masti populare, instrumente muzicale, impletituri, arajamente decorative si multe altele.

Copiii sunt atrasi foarte mult de cusaturi. O fetita marturisea unui reporter ca o fascineaza culorile pe care invatase sa le imbine cu multa grija. Pe tot parcursul taberei munca serioasa si plina de migala din atelierele de creatie este imbinata in mod fericit cu activitati distractive ca: La taifasuri cu personajele lui Creanga (Ionela Lungu din Humulesti si papusile ei), concurs de desen Fantanile satului (cu urmarirea tipologiei fantanilor), concursul Recunoasteti obiectele? sau urmarirea unor programe de cantece traditionale (cu Stefania si Florica Criste din judetul Salaj).

Si pentru ca atmosfera satului sa fie cat mai autentica unii dintre participanti invata diferite jocuri uitate ale copilariei si se intrec in practicarea lor. Altii, sub indrumarea atenta a coregrafului Aurel Avram, invata sa joace sarba, hora, braul ...
In ultima zi a taberei urmeaza sa fie vernisata expozitia Vara pe ulita, care va reuni cele mai bune lucrari realizate de copii sub indrumarea iscusitilor mesteri populari, lucrari ce vor face si obiectul unei festivitati de premiere.

Intregul program, bazat pe o mare diversitate de mestesuguri si traditii populare romanesti, se va incheia cu un mare spectacol de cantece si jocuri populare prezentate de Ansamblul Doruletul. Ar fi pacat sa pierdeti acest spectacol unic de harnicie, voiosie, dar si imensa bucurie de a intalni copii fericiti. Ii mai puteti vedea inca la munca si la joc pana duminica, 6 august, cand va avea loc marea finala!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.