Desi meteorologii l-au declarat inamicul public numarul unu, soarele are si efecte benefice, pe care teama de canicula le poate suprima.

Speriati de avertismentele meteorologilor, din ce in ce mai multi oameni cauta sa se ascunda de razele soarelui in lunile de vara. Cancerul de piele si arsurile solare sint principalele motive pentru aceasta teama. Dar, in acelasi timp, pericole la fel de mari ii pasc pe cei care cauta umbra cu orice pret. "In toata lumea exista de citiva ani un val de exagerare a efectelor negative ale soarelui si asta are repercusiuni serioase asupra inrautatirii sanatatii publice", spune Mihai Coculescu, profesor de endocrinologie.

Umbra, boala oaselor

Principalul efect benefic al radiatiilor emise de soare este sintetizarea vitaminei D la nivelul portiunilor de piele expuse luminii puternice. Importanta deosebita a acestei vitamine este data de faptul ca favorizeaza absorbtia calciului din intestin si apoi determina fixarea lui in oasele corpului. In lipsa ei, oasele se deformeaza si isi pierd din puterea de sustinere. "S-a constatat ca recent a inceput sa creasca numarul bolnavilor de rahitism si de osteomalacie, boli provocate de deficitul de vitamina D", adauga Coculescu.

Daca rahitismul afecteaza in special copiii, osteomalacia este o boala de care sufera adultii si poate fi confundata cu osteoporoza din cauza semnelor asemanatoare ce se observa pe radiografii. "Creste, asadar, riscul ca un individ sa fie tratat gresit pentru ca, de obicei, osteoporoza este mult mai frecventa", spune Coculescu. Se ajunge astfel in situatia ca acestor pacienti sa le fie administrate tratamente scumpe si complicate, putindu-se ajunge chiar si la operatii chirurgicale, cind afectiunea lor putea fi tratata fie cu medicamente ce contin vitamina D sau cu simpla expunere la soare.

Previne cancerul

Tot de absorbtia corecta a calciului, stimulata de vitamina D, se leaga si buna functionare a sistemului muscular, a carui contractie este dependenta de ionii de calciu. De asemenea, sistemul imunitar este si el imbunatatit de sintetizarea vitaminei D, iar organismul poate lupta mai usor impotriva infectiilor. Mai mult chiar, aceasta substanta determina o limitare a extinderii celulelor anormale din corpul uman, cum sint celulele canceroase.

Batrinii au nevoie de soare

Cheia folosirii soarelui in avantajul sanatatii este moderatia. "Radiatiile benefice sint dimineata pina la ora 11 si seara, dupa ora 17.00. Dar degeaba umbli cu capul prin soare. Trebuie sa ai bratele, picioarele sau decolteul descoperite pentru a creste productia de vitamina D", spune Monica Gheorghiu, medic endocrinolog la Institutul Parhon din Bucuresti. In plus, ea avertizeaza ca este o greseala ca batrinii sa se fereasca de soare in intervalele orare precizate. "Ei trebuie sa se adaposteasca de caldura, nu de soare. Caldura e cea care le face rau", adauga Gheorghiu.

O alta vitamina stimulata de soare este vitamina E, a carei crestere previne depresia si duce la imbunatatirea starii sufletesti.

Tot soarele actioneaza asupra unei glande endocrine, numita glanda pineala, ce este responsabila de constientizarea schimbarii anotimpurilor si de succesiunea dintre zi si noapte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.