Pretul apartamentelor din blocurile si vilele vechi continua sa creasca in ritm ametitor.

Se preconizeaza ca, in urmatorii ani, preturile acestora vor creste pina la o valoare de zece ori mai mare decit cea actuala. Adica, ceea ce costa astazi 100.000 de euro poate sa ajunga, in citiva ani, la un milion de euro. Motivul acestui trend? Iminenta integrare in Uniunea Europeana si de aici, alinierea preturilor inclusiv cele de pe piata imobiliara.

Materialele de constructii, mai scumpe cu 20%
Preturile apartamentelor in blocurile vechi sint corecte si vor continua sa creasca, in paralel cu cele ale locuintelor din imobilele noi, cel putin asa cred specialistii de pe piata imobiliara romaneasca.

"Preturile apartamentelor vechi sint acolo unde trebuie sa fie, iar acestea se vor majora in continuare, desi nu se va mai inregistra aceeasi evolutie spectaculoasa de pina acum un an sau doi", spune Ionut Bordei, directorul departamentului vinzari al companiei imobiliare Eurisko. El a precizat ca si preturile apartamentelor noi vor inregistra majorari, ca urmare a cresterilor costurilor cu materialele de constructii, dar si a celor cu achizitia terenurilor. "Din luna decembrie si pina in prezent, materialele de constructii s-au scumpit cu 20%, ceea ce va duce automat la cresterea preturilor de vinzare a locuintelor", explica directorul Eurisko. Bordei a mentionat ca preturile apartamentelor vechi se situeaza sub nivelul preturilor apartamentelor noi, deoarece primele sint raportate la metrul patrat util, iar celelalte sint raportate la suprafata construita.

In opinia sa, numarul proiectelor rezidentiale noi este in crestere, iar apartamentele vechi vor completa cererea. "Trebuie sa fim realisti si sa ne dam seama care este puterea de cumparare a pietei si ce preturi putem obtine pe produsele pe care le construim. Cererea s-a diversificat catre segmentul mediu si mediu-plus, de aceea dezvoltatorii trebuie sa se adapteze acestei modificari", a mentionat Bordei.

Proiecte ratate

La ora actuala, mai multi dezvoltatori au anuntat, cel putin pentru Bucuresti si imprejurimi, o serie de proiecte rezidentiale, care, in ciuda grabei cu care au fost lansate pe piata, intirzie sa apara efectiv. "Aproape jumatate din proiectele anuntate nu au fost realizate si nici nu se vor realiza vreodata. Sint multi care anunta un proiect doar pentru a fi primii. Din fericire, in ultima perioada au aparut dezvoltatori adevarati care construiesc ceea ce anunta", a precizat Bordei. El a recomandat dezvoltatorilor sa scurteze perioadele de realizare a proiectelor, deoarece de multe ori acestea nu mai corespund cererii. Potrivit lui Bordei, in urmatorii cinci ani vor fi livrate pe piata circa 30.000 de apartamente noi, cu o medie anuala de 6.000 de locuinte, nivel insuficient pentru acoperirea cererii.

Cerere nesatisfacuta

O alta companie din domeniu, CB Richard Ellis Romania (CBRE), a dat recent publicitatii un raport care nu face altceva decit sa sustina parerea celor de la Eurisko. In opinia departamentului rezidential al CBRE, in viitorul apropiat, nu se intrevede o scadere a preturilor locuintelor, avind in vedere cererea mare nesatisfacuta existenta pe piata. "Este posibil ca preturile apartamentelor din blocurile vechi sa nu mai creasca in aceeasi masura ca si cele din cladirile noi, dar nu se intrevede o scadere a preturilor actuale", se arata in raportul CBRE.

Totodata, Octav Mihailescu, Senior Residential Negotiator la CB Richard Ellis Romania, apreciaza ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, este posibil, datorita cresterii pretului utilitatilor cu mult peste limita de suportabilitate in special a pensionarilor si celor cu venituri foarte mici, sa apara o relocare catre spatii mai mici. In cazul acesta, ca urmare a cresterii numarului de tranzactii, este posibil sa se sesizeze o scadere a pretului apartamentelor din cartierele mai sarace ale Bucurestiului.

In acelasi timp, potrivit CBRE exista o cerere crescinda pentru locuinte destinate clasei medii si peste medie. "Sa nu uitam ca noile complexuri vor oferi un confort mai ridicat decit blocurile comuniste, iar o parte din clasa medie va dori sa-si imbunatateasca stilul de viata. Prin urmare, se va reloca din blocurile vechi nefiind necesar un credit foarte mare avind in vedere ca poate vinde apartamentul pe care il poseda in prezent", spune Octav Mihailescu.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.