Cu toate institutiile in capul sau, primarul general, Adriean Videanu, isi sustine cu indarjire ideea de a da "o noua fata" Pietei Revolutiei. "Nu vreau sa trec ca rata prin apa pe la primarie", sustine edilul.

Nici semnalele specialistilor, nici ale arhitectilor nu il intorc din drum, nici opiniile bucurestenilor, si nici ale europenilor care au trecut prin Piata Revolutiei si si-au amintit balconul de la care, in 1989, Nicolae Ceausescu isi tinea ultimul discurs.

Inainte de inceperea lucrarilor, reprezentantii Muzeului National de Arta a Romaniei trag semnalul de alarma: rezistenta cladirii, fostul Palat Regal, monument istoric si de arhitectura, va fi periclitata. Terenul pe care este construita cladirea Muzeului National de Arta este nisipos, fragilizat de o retea de ape freatice de mica adancime.

Totodata, muzeul are doua subsoluri care ating cota maxima de 11 metri, in care sunt amenajate, in urma unor eforturi financiare insemnate, depozitele pentru valoroase lucrari de arta romaneasca si europeana. Arhitectii striga si ei ca proiectul nu este o idee buna, atat timp cat se doreste implementarea lui rapida, fara un studiu geotehnic care sa demonstreze rezistenta solului. Reprezentantii Ordinului Arhitectilor Bucuresti ii reamintesc primarului ca au existat doua cladiri in zona, care au fost demolate de Carol al II-lea. Ii atrag totodata atentia ca lor nu le-a cerut opinia cu privire la proiectul parcajului subteran, si nimeni nu se stie pe sub ce cladiri ajunge conturul acestuia.

Monumentele, afectate de constructii
Palatul Regal, construit in 1870 de Carol I, de arh. Paul Gottereau, si apoi refacut de Carol II, intre 1929-1937, este un alt monument-simbol al Romaniei. Adaposteste Muzeul National de Arta a Romaniei. Roxana Theodorescu, director general: "Diversele proiecte privind reconfigurarea Pietei Revolutiei (in subteranul si la suprafata zonei) risca sa pericliteze major rezistenta cladirii Muzeului National de Arta a Romaniei, fostul Palat Regal, monument istoric si de arhitectura, reper emblematic in constiinta oricarui bucurestean.

Conform legii, orice cladire de acest fel beneficiaza de "o zona de protectie de 100 m masurata de la limita exterioara, de jur imprejurul monumentului". Situl constituit din Ateneul Roman si Biblioteca Centrala Universitara "Carol I" si cladirea muzeului reprezinta de mai mult de o suta de ani un ansamblu cultural-istoric reprezentativ pentru capitala tarii. In aceasta zona, statul roman si institutii internationale au investit fonduri importante pentru restaurarea monumentelor. Reamintim ca terenul pe care este construita cladirea Muzeului National de Arta a Romaniei este nisipos, fragilizat de o retea de ape freatice de mica adancime.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.