Peste 58% dintre romani traiesc in locuinte care au fost construite in perioada 1940-1977, in timp ce doar 7 procente locuiesc in cladiri ridicate dupa '89. Potrivit Institutului National de Statistica, in locuinte construite inainte de 1940, care in general se considera ca au un grad mai mare de risc in cazul unor cataclisme naturale, traiesc 8% dintre gospodarii.

Pe langa faptul ca romanii locuiesc in case foarte vechi, majoritatea familiilor traieste inghesuit. In mod normal numarul camerelor locuintei trebuie sa fie cel putin egal cu cel al membrilor gospodariei. In realitate, doar la familiile mici (de 1-2 persoane) intalnim aceasta situatie.

Doar 1 din 5 gospodarii formate din 4 persoane ocupa 4 sau mai multe camere, iar dintre gospodariile de 6 persoane si peste, doar aproximativ 19% ocupa 5 camere sau mai multe. Trebuie remarcata aglomeratia existenta in locuintele majoritatii gospodariilor formate din 6 sau mai multe persoane: 1 din 3 gospodarii locuiesc in 3 camere, iar 1 din 4 gospodarii ocupa locuinte formate din 2 camere. Cele mai multe gospodarii (circa 71%) traiesc in locuinte a caror suprafata locuibila este cuprinsa intre 21-50 metri patrati. Patronii ocupa mai frecvent (39%) locuinte cu suprafata cuprinsa intre 51-100 metri patrati comparativ cu celelalte categorii de gospodarii, ale caror ponderi sunt mult mai reduse.

Cele mai multe familii locuiesc in 2 camere

Se constata, de asemenea, ca cele mai multe familii locuiesc in 2 camere (41,7%), 34,4% dispun de 3 camere si 12,5% au la dispozitie o locuinta formata din 4 camere. De asemenea, cele mai multe gospodarii de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole dispun de 3 camere (39,4%). Gospodariile cu locuinte formate dintr-o singura camera reprezinta 6%, in timp ce doar 5% din familii traiesc in locuinte de 5 camere si peste.

Dintre gospodariile care ocupa 1 sau 2 camere, majoritatea se gasesc in mediul urban (circa 71% si, respectiv, 65%) in timp ce gospodariile care ocupa mai mult de 3 camere sunt mai numeroase in mediul rural (62% au 4 camere si circa 71% au 5 sau mai multe camere). Gospodariile conduse de femei dispun, in general, de locuinte mai mici in comparatie cu cele conduse de barbati. Daca cele mai multe gospodarii conduse de barbati ocupa locuinte de 3 camere si peste (52%), majoritatea gospodariilor conduse de femei ocupa 1- 2 camere de locuit (57%).

14 metri patrati de persoana

In anul 2005, unei persoane ii revenea, in medie, o suprafata locuibila de 14,17 mp. Pe categorii de gospodarii, cea mai mare suprafata medie locuibila se inregistreaza la gospodariile de pensionari (16,68 mp), urmate de cele de patroni (15,68 mp). Locuintele ocupate de gospodarii conduse de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole si de someri au cele mai reduse suprafete (11,99 mp/persoana si, respectiv, 11,43 mp/persoana). Suprafata medie locuibila se afla in raport invers proportional cu marimea gospodariei, variind intre 34,27 mp/persoana in cazul persoanelor singure si 7,27 mp/persoana in gospodariile de 6 persoane si peste.

Intr-un an, 2% dintre familii isi schimba locuinta

Totusi, in 2005, comparativ cu anul anterior, la nivelul tarii se observa o crestere a suprafetelor utile si locuibile ce revin pe o persoana, exceptie facand gospodariile de patroni. In perioada 2004 - 2005, circa 2% dintre gospodarii si-au schimbat locuinta. Pe medii rezidentiale, se constata ca familiile din mediul urban au o mobilitate ceva mai mare, ponderea celor care si-au schimbat locuinta in perioada mentionata este de aproape 4 ori mai mare decat a celor din mediul rural.

Analizand motivele acestei schimbari, se observa ca cele mai multe gospodarii au dorit apropierea de locul de munca sau de scoala (20,1%), au fost nemultumite de diferite aspecte legate de vechea locuinta (14,3%) sau din motive financiare (11,3%). Doua din 3 familii si-au schimbat locuinta cu o alta situata in aceeasi localitate, aproximativ 14% s-au mutat intr-un oras din acelasi judet sau, chiar daca nu a parasit judetul, s-au mutat in mediul rural, iar in jur de 7% au preferat sa se mute la o distanta mai mare, noua locuinta aflandu-se in alt judet.

In cazul familiilor care s-au mutat in alte localitati, motivatia principala a constituit-o necesitatea apropierii de locul de munca sau de scoala (20%) si intr-o masura mai mica (14%) unele inconveniente prezentate de fosta locuinta.

In comparatie cu familiile care si-au schimbat locuinta in ultimele 12 luni, numarul celor care doresc acest lucru este de peste 4 ori mai mare. Motivul cel mai des intalnit il reprezinta dorinta de a dispune de un spatiu locuibil mai mare (circa 65%), urmat fiind de lipsa confortului dorit (peste 44%) precum si dorinta de a schimba cartierul sau zona (circa 19%). Majoritatea gospodariilor ai caror membri doresc schimbarea locuintei sunt cele conduse de salariati care locuiesc in mediul urban precum si gospodarii cu proprietari care locuiesc in imobile de tip bloc. In mediul rural principalele motive pentru care se doreste schimbarea locuintei sunt insuficienta spatiului sau lipsa de confort a acesteia.

Deficientele locuintelor influenteaza starea de sanatate

Problemele sau deficientele locuintelor influenteaza starea de sanatate a persoanelor care le ocupa si creeaza o situatie de disconfort. In iunie 2005, mai mult de o treime dintre familii aveau nemultumiri legate de propria locuinta. Lipsa spatiului locuibil necesar era cea mai reclamata problema (aproximativ 40%), iar aproape o treime din proprietari traiau in locuinte cu incalzire deficitara. In mediul urban, 46% din gospodarii au probleme cu insuficienta spatiului si aproximativ 31% cu incalzirea. In rural, circa 32% dintre gospodarii sunt preocupate de spatiul disponibil si aproape 31% nu reusesc sa realizeze o incalzire adecvata a locuintei. Gospodariile cu veniturile cele mai mici au si cele mai multe probleme legate de starea de degradare a locuintei, circa 45% dintre gospodariile cu venituri sub 3.200 lei aflandu-se in aceasta situatie.

Doar 18% isi permit imbunatatirea confortului

Unele modalitati de imbunatatire a confortului locuintei, precum schimbarea sistemului de incalzire, montarea instalatiilor de aer conditionat, ridicarea gradului de finisare prin folosirea parchetului, a gresiei, faiantei, modificari constructive etc, au reprezentat alternative la care au apelat 18,3% din gospodarii, circa 69% dintre acestea locuind in mediul urban.

In acest fel, 76,5% din gospodarii si-au asigurat ameliorarea confortului oferit de locuinta si 19,5% marirea spatiului locuibil disponibil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.