Numeroasele organisme de control asista neputincioase la proliferarea «comertului de gang»

Hamburger, shaorma, kebap sau falafel sunt feluri de mancare pe care mai toate persoanele ocupate le consuma cu regularitate. Insa, conditiile in care aceste produse de fast-food sunt preparate ar trebui sa dea mult de gandit nu doar cumparatorilor, ci, mai cu seama, inspectorilor OPC. Desi, potrivit rapoartelor, se efectueaza cu regularitate controale, e greu de crezut ca toate unitatile care au ca specific servirea rapida functioneaza potrivit legilor in domeniu.

Gandaci, carne expirata si apa curenta, ioc! Cam asa arata fast-food-urile de la colt de strada, din gari si autogari. Si, daca mai e si ieftin, romanul mananca. Cat de sanatos este aproape ca nici nu mai conteaza. In Piata Sudului functioneaza de ani buni un chiosc fara nume, adica, mai pe romaneste, o unitate de alimentatie publica. E greu de explicat mirosul de ulei prajit, refolosit de nenumarate ori, amestecat cu iz de carne ranceda, dezghetata si reinghetata. In ciuda acestor fapte evidente, la chiosc e coada mereu. Dar, mai important, unitatea continua sa functioneze cu succes, desi, cu siguranta ca atat inspectorii din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, cat si cei din cadrul primariei sau ai Directiilor Sanitare Veterinare au "vizitat" locatia pe parcursul istoriei ei.

Situatia se repeta si in Piata Matache, si in Gara Lehliu si la Cuca Macaii. Si asta, chiar sub nasul celor indreptatiti sa ia o masura.

Fara apa curenta si toalete

In ceea ce priveste activitatea Administratiilor Pietelor si a inspectorilor din primarii, acestia se limiteaza doar la actiuni timide de verificare a cantarelor, certificatelor de producator si a autorizatiilor de functionare. Din cand in cand mai arunca un ochi si la anumite produse expirate, actiuni care se inscriu in "marea lupta impotriva mafiei din piete". Insa se dau uitarii alte legi sau hotarari de consiliu ce prevad anumite norme care nu se respecta. De exemplu, exista restaurante de tip fast-food care nu au apa curenta, nu au toalete, incaperile unde se depoziteaza marfa sunt pline de igrasie, vasele ruginite, fara a mai vorbi de alte conditii minime de igiena.

Copiii ar trebui protejati

Ingrijoratoare a devenit frecventarea de catre copii a fast-food-urilor, consumul de cartofi prajiti, hamburgeri, maioneze, in dauna legumelor, a fructelor, lactatelor si a carnii slabe de pasare sau peste. La fel de important este si modul de preparare a alimentelor: prajitul legumelor sau al carnii in ulei sau untura creste exponential continutul caloric si efectul nociv asupra sanatatii.

Ingrijorate de aceste lucru, autoritatile UE au luat masuri prin care sa promoveze un stil de viata si obiceiuri alimentare sanatoase. Astfel, companiile din sectorul alimentar au un an la dispozitie pentru a elimina reclamele la produsele de tip fast-food orientate catre copii, dar si pentru a imbunatati etichetele produselor prin afisarea unor informatii complete.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.