Numarul cazurilor de autism a crescut, in ultimele patru decenii, la nivel mondial, de peste zece ori, problemele din spectrul acestei boli fiind dezbatute in cadrul unei conferinte in-ternationale organizata la Bucuresti, de fundatia "Copii in dificultate", in zilele de 19 si 20 mai.

Potrivit profesorului Michael Rutter, seful clinicii de psihiatrie pediatrica din Londra, incidenta cazurilor de autism in 2005 era intre 30 si 60 de cazuri la 10.000 de persoane, in conditiile in care, in urma cu 40 de ani se considera ca exista doar patru cazuri la acelasi numar de persoane. In Romania nu exista studii recente cu privire la numarul de persoane afectate de autism. In legatura cu situatia la nivel national, Iuliana Dobrescu, seful catedrei de Psihologia copilului, din cadrul Universitatii Bucuresti, a declarat ca ar trebui realizat un studiu epidemiologic pentru a sti cu exactitate numarul bolnavilor, iar acest lucru nu s-a mai facut din 1984.

In schimb, exista certitudinea ca numarul copiilor diagnosticati cu tulburari de autism a crescut foarte mult. Astfel, daca acum 20 de ani la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Alexandru Obregia" din Capitala au fost identificati 19 copii care sufereau de aceasta boala, in 2005 numarul lor a ajuns la 126.

Gravitatea situatiei nu este constientizata

Specialistii sustin ca, de fapt, cea mai mare problema o reprezinta consilierea parintilor ai caror copii sunt diagnosticati cu autism, intrucat acestia nu constientizeaza gravitatea situatiei si nici faptul ca trebuie sa devina coterapeuti in ingrijirea celor mici. Boala nu poate fi vindecata, insa evolutia ei depinde de ingrijirea care se acorda copilului. "Nu medicatia vindeca aceasta tulburare, ci efortul educational care trebuie facut in regim special", a explicat Dobrescu. Alisdair Barron, presedintele Organizatiei "Copii in dificultate" Romania a declarat ca peste tot in lume exista bolnavi de autism si ca aceasta nu este doar o problema a Romaniei, numai ca aici problema nu este constientizata, motiv pentru care foarte putini oameni se implica in tratarea maladiei.

Ce este autismul

Autismul a fost descris prima oara in 1943. Boala debuteaza la varsta de trei ani, pana atunci copilul manifestandu-se normal.

"La trei ani incep sa vorbeasca, dar intr-un mod ciudat. Vorbesc doar la persoana a treia. Sunt bizari, dar unii extrem de inteligenti", a explicat Iuliana Dobrescu.
Ea a precizat ca nu este o regula ca persoanele diagnosticate cu autism sa fie intarziate mintal, cu toate ca cea mai mare parte dintre ele prezinta aceasta caracteristica. Potrivit specialistilor, din punct de vedere biologic, exista o serie de anomalii structurale in anumite arii cerebrale, datorate unor factori externi (aluminiu, mercur, plumb, radiatiile ionizante), care modifica genomul uman. O posibila cauza a cresterii numarului de persoane afectate de aceasta boala o reprezinta tocmai cresterea cantitatii de radiatii si substante chimice, a spus Iuliana Dobrescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.