Ti-au picat in mina citiva autori straini care te-au prins, dar n-ar fi rau sa stii ca exista si autori romani care te-ar putea prinde la fel de bine. Criticii iti dau citeva repere.

Nicolae Manolescu ti-ar pune in mina, mai intii, "Lumea in doua zile", a lui George Balaita, "unul dintre cele mai bune romane scrise in ultimii 30 de ani la noi, un roman de mare profunzime si originalitate". La fel este si "Caderea in lume", de Constantin Toiu. Sau "Bunavestire", a lui Nicolae Breban. Desi Marin Sorescu nu mai este in viata, poeziile, ca si teatrul lui, sint volume de top ale literaturii noastre contemporane, considera criticul. Din Mircea Cartarescu, Manolescu ar recomanda orice. Atit ca poet, cit si ca prozator, Cartarescu nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nici unui cititor roman. Incearca sa incepi cu "Poeme de amor" si "Nostalgia", sau cu oricare dintre volumele lui de nuvele.

"Literatura de calitate nu e neaparat sofisticata"

Mircea Martin refuza ideea de "top in literatura si in cultura". Acum, ca e vorba despre o literatura de calitate care sa fie si accesibila unui public larg, Martin alege "Dimineata pierduta", de Gabriela Adamesteanu, romanele lui Augustin Buzura, ultimele romane ale lui Gheorghe Craciun ("Frumoasa fara corp" si "Pupa russa") si povestirile lui Razvan Petrescu.

"Literatura de calitate si accesibila nu este sofisticata. Asta nu inseamna ca nu-i pretuiesc pe Cartarescu si pe Balaita, dar ei sint mai complicati", puncteaza Mircea Martin.

"Cel mai meserias prozator contemporan"

Topul Simonei Sora incepe cu un volum de critica literara, premisa interesanta pentru valoroase lecturi ulterioare. Asadar, indrazneste Lucian Raicu, "Calea de acces", "pentru a citi cea mai fabuloasa interpretare din critica romaneasca la versul lui Bacovia, "ma gindesc pentru niste bani". Nu rata "Sara" de Stefan Agopian, "cel mai frumos roman al celui mai meserias prozator contemporan". Si nu-l rata pe Andrei Plesu cu a sa "Calatorie in lumea formelor", "pentru a vedea cum putea sa scrie un tinar de 23 de ani despre Madame Bovary" (carte pe carea ar merita s-o citesti sau s-o recitesti acum, chiar daca apartine altui timp si altei literaturi).

"Sarbatoarea ideilor"

Nici Tudorel Urian nu recomanda, in primul si in primul rind, un volum de beletristica: daca citesti "Bunul-simt ca paradox", al lui Alexandru Paleologu, vei fi incintat de "sarbatoarea ideilor, sublima combinatie de eruditie, ludic si farmec stilistic". Obosit de avalansa mediatica si de nenumaratele istorii din care nu mai stii ce sa crezi, alege "Jurnal"-ul Monicai Lovinescu, care este "o fresca perfecta a Romaniei de la sfirsitul secolului al XX-lea si inceputul secolului al XXI-lea". Dupa ce ai inteles ce li se-ntimpla romanilor din ’80 incoace, mai exerseaza-ti ochiul critic - dar si "muscatura" - cu Emil Cioran, ale carui "Caiete" aduna "comoara ascunsa a unui mare moralist".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.