Radu Timofte, directorul Serviciului Roman de Informatii, a pus pe jar lumea mediatica din Romania, dupa ce a facut publica pe un post de televiziune informatia ca sunt in cercetare dosare ale unor ziaristi implicati in acte ce aduc atingere sigurantei nationale. Timofte a evitat sa faca publice numele acestora sau ale institutiilor la care lucreaza, motivand ca este vorba de dosare aflate in lucru. Totusi, in exclusivitate pentru Adevarul, seful SRI a dat detalii legate de dezvaluirile respective.

- Domnule director, in ce categorie de amenintari la adresa sigurantei nationale intra faptele pentru care sunt cercetati ziaristii de care vorbeati?

- Va spun din capul locului ca ne confruntam cu niste lucruri deosebit de grave, care trebuie tratate cu toata seriozitatea. Faptele celor cercetati se incadreaza in trei paragrafe in Legea privind siguranta nationala a Romaniei. Avem in vedere actiuni de spionaj, transmiterea de secrete de stat unei puteri sau organizatii straine, initierea, organizarea, savarsirea sau sprijinirea actiunilor totalitariste sau extremiste ce pot pune in pericol forma unitara si integritatea teritoriala a Romaniei si, in fine, acte teroriste, precum si initierea sau sprijinirea in orice mod a activitatilor cu scop de savarsire de asemenea fapte.

- Sa inteleg ca s-a solicitat deja mandat de punere sub urmarire a celor despre care vorbiti...

- Am mers pe cale legala. Am pus in vedere Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa analizeze aspectele, iar cei de la Parchet au dispus masurile respective. Trebuie spus ca persoanele despre care vorbim nu sunt cercetate in calitate de reprezentanti ai mass-media, ci ca simpli cetateni ai Romaniei. Asta, in cazul celor care sunt cetateni romani.

- S-a constatat ceva grav pana acum in acele dosare?

- Pana acum exista informatii certe obtinute prin mijloace informativ-operative, din care rezulta ca cei vizati au contacte cu cadre apartinand serviciilor de spionaj din strainatate. Se fac intalniri conspirative, iar o parte din cei cercetati se banuieste ca sunt deja recrutati si remunerati de catre serviciile respective. Exista si indicii despre unii spioni straini, aflati in Romania sub diferite acoperiri si care au contacte cu mai multi ziaristi pe care incearca sa-i recruteze.

- La sfarsitul cercetarilor, daca nu se vor confirma informatiile celor cercetati, li se va aduce la cunostinta ca au fost monitorizati?

- Deocamdata legea nu permite acest lucru. Dosarele lor vor fi clasate ca orice dosar de cercetare in care nu s-au regasit pericole la adresa sigurantei nationale. Va mai pot spune doar ca este vorba de persoane care lucreaza pentru publicatii obscure, unele chiar subventionate de diferite grupuri de interese. Totusi, asa cum am mai spus, actiunile lor sunt deosebit de grave si trebuie privite ca reale amenintari la adresa sigurantei nationale.
Declarand ca in timpul mandatului sau nu a autorizat ascultarea presei,

Ilie Botos va verifica insa daca au fost ascultati ziaristi inainte de septembrie 2003

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a declarat, ieri, ca in cererile provenind de la SRI referitoare la ascultarea convorbirilor telefonice nu au fost trecute niciodata persoane avand calitatea de ziarist. Ilie Botos s-a referit la perioada de cand s-a aflat la conducerea Ministerului Public, respectiv septembrie 2003, adaugand insa ca va dispune verificari pentru perioada anterioara. Mentionam faptul ca de la 1 ianuarie 2004, dupa modificarea Codului de procedura penala, autorizatiile pentru interceptarea convorbirilor telefonice nu se mai dau de catre procurori, ci de catre judecatori.

Presedintia zice ca serviciile trebuie sa-si faca datoria

Referitor la declaratiile directorului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, privind posibile amenintari la adresa presedintelui Romaniei, Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale a facut o declaratie de presa extrem de evaziva: "Presedintele Traian Basescu a fost informat de catre directorul Radu Timofte asupra unor posibile pericole la adresa sefului statului. Presedintele Basescu considera ca este responsabilitatea stricta a institutiilor abilitate din Romania sa ia masurile care se impun pentru protectia demnitarilor. Asa cum a declarat si in alte ocazii, preocuparea presedintelui Romaniei este ca institutiile cu atributii in combaterea coruptiei sa actioneze eficient in acest sens".

Fostul presedinte Iliescu afirma ca el n-a fost amenintat

Ion Iliescu nu a facut obiectul unor amenintari cu atentate in perioada cat a fost presedinte. "Chiar asa ceva, nu", a spus fostul sef al statului, comentand o afirmatie a directorului SRI, Radu Timofte, potrivit caruia "exista structuri mafiote implicate in acte de coruptie dispuse sa angajeze oameni din strainatate pentru comiterea de atentate", inclusiv asupra presedintelui Traian Basescu. Timofte a facut aceasta dezvaluire marti seara, intr-o emisiune televizata, afirmand ca l-a informat pe Traian Basescu, dar a pus in garda si SPP. Ion Iliescu a povestit ca in asemenea situatii "structurile specializate iau masuri suplimentare de securitate si conlucreaza cu demnitarul respectiv, care trebuie sa fie avizat". "Sper sa nu se depaseasca o anumita limita de alerta", a comentat Iliescu, declarand ca are incredere in informatiile lui Timofte, deoarece acesta "este un om serios, nu unul care sa se tina de jocuri".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.