Dormitorul Elenei Ceausescu costa doar 10,3 milioane de lei pe noapte

Vila lui Ceausescu de la Olanesti a fost finalizata la sfarsitul anului 1989. Nicolae Ceausescu dorea sa-si petreaca Revelionul aici. N-a mai apucat... Acum, vila lui Ceausescu, denumita Palatul Olanesti, care apartine Regiei Protocolului de Stat, este un obiectiv turistic ce se poate vizita. Costul unui bilet este de 20.000 de lei pentru un copil si 30.000 de lei pentru un adult. Cu aprobarile de rigoare, se pot inchiria si cele trei dormitoare existente in vila. Doua dintre ele au fost destinate lui Nicolae si Elena Ceausescu, iar cel de-al treilea era pentru oaspeti. "Cazarea pentru o noapte in apartamentul lui Ceausescu costa 12,5 milioane de lei. In schimb, costul de cazare pentru o noapte in dormitorul Elenei Ceausescu se ridica la... 10,3 milioane de lei. Aceasta diferenta se explica prin solicitarile mai numeroase ale oaspetilor de a fi cazati in dormitorul lui Nicolae Ceausescu, si nu in cel al sotiei sale.

Cei cazati aici, ne spune Anton Mitaru, directorul sucursalei Olanesti a Regiei, pot beneficia si de alte facilitati, cum ar fi piscina, sauna, clubul si alte dotari existente in Palat. In plus, exista casa veche care dispune de cateva camere de cazare clasificate cu patru stele". Palatul Olanesti se afla la 18 km de Rm. Valcea si e plasat la o altitudine de 450 m. Vizita la Palatul Olanesti incepe de la demisolul cladirii, acolo unde se afla piscina, sauna, clubul si cinematograful. Piscina se distinge prin mozaicul de murano, asezat pe peretele din fata, in compozitie fiind folosit aur industrial de 6-7 karate. De altfel, la Palatul Olanesti s-a folosit numai aur industrial. Curiozitatea unora, care au vrut sa vada daca nu cumva exista si aur masiv la chiuveta sau alte obiecte, a facut sa fie rupta o bucatica din rama tabloului "Zana iazurilor", aflat in dormitorul ce era destinat Elenei Ceausescu.

In loc de aur, curiosul a gasit in schimb... ipsos dat cu bronz. La parter se afla cabinetele 1 si 2, cu o "usa secreta" de comunicare intre ele, bine mascata, de la cabinetul 2 catre cel al lui Nicolae Ceausescu. Tot inventarul de la Palatul Olanesti este unicat, incepand de la covoarele lucrate manual pana la candelabre si semineuri. Sufrageria este iluminata cu 487 de becuri, iar in holul principal de la intrare se afla o minifantana arteziana din portelan, care imita zgomotul apei de izvor, construita de Vasile Cercel, din Cluj. La etaje se afla cele trei dormitoare cu camere de primire si grupuri sanitare proprii. Patul dublu al lui Nicolae Ceausescu este facut din lemn de cires si are dimensiunile normale, desi se vorbea ca ar fi fost mai mic, adaptat inaltimii lui. Pe pat este asezata o saltea Relaxa, iar cele doua perne sunt umplute cu puf de lebada.

Acum exista in dotare paturi de lana si pilote, dar se pare ca au existat plapumi din lana, care erau folosite in toate cele trei dormitoare. Dormitorul Elenei Ceausescu este din lemn de stejar, cu intarsii, iar in anticamera se afla o canapea pentru cei doi caini, Corbu si Sarona. Interesant este faptul ca doar un singur artist si-a trecut numele pe o lucrare care s-a facut aici. La urcarea pe scari, de la parter la etaj, se observa numele lui Andrei Viorel, semnat pe vitralii, si probabil aceasta semnatura n-a fost observata la vreme... Liftul interior duce in turn, de unde se poate observa o priveliste minunata a muntilor din imprejurimi. Palatul Olanesti este astazi un punct turistic pus in valoare si apreciat atat de romani, cat mai ales de straini. Aici au zabovit, pentru o noapte, ambasadorii acreditati la Bucuresti, care au avut numai cuvinte de lauda asupra arhitecturii si peisajului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.