Mai multe cititoare mi-au adresat intrebari legate de osteoporoza, afectiune manifestata la nivelul oaselor prin pierderea densitatii osoase cu cresterea cumulata a riscului de fracturare.

Boala apare ca urmare a scaderii densitatii osoase, lipsei de fixare a calciului, precum si lipsei de hormoni estrogeni.

Alti factori de risc pentru osteoporoza apar la femei dupa perioada de menopauza, la bolnavii cu medicatii cronice de corticosteroizi, dilantin, diuretice, metotrexat, hormoni tiroidieni, heparina, ciclosporina etc; boli scheletale mostenite genetic; boli endocrine si metabolice: hipogonadism, hiperparatiroidism, boala Cushing, anorexia (lipsa poftei de mancare), subnutritia, malabsorbtia; fibroza chistica; insuficienta renala; boli de coagulare, talasemii; hipercalciuria; bolile hepatice; lupusul sistemic; traumatismele coloanei vertebrale; fumatul etc.

Osteoporoza este mai frecventa decat ar trebui sa fie avand in vedere metodele facile de preventie. Apare cu predilectie la femei, dar exista osteoporoza si la barbati. Orice femeie care a depasit perioada menopauzei ar trebui sa consulte medicul in vederea depistarii unei eventuale osteoporoze incipiente si sa i se instituie un tratament adecvat. Uneori osteoporoza e atat de agresiva incat pacientilor de gen feminin li se vor administra preparate estrogenice in scop curativ. Densitatea normala osoasa e mai mare de 833 mg/cm2. Densitatea osoasa cuprinsa intre 648 si 833 mg/ cm2 defineste osteopenia. Iar sub 648 mg/cm2, osteoporoza.

Osteodensitometria e investigatia paraclinica de determinare a densitatii osoase. Osteodensitometria DEXA reprezinta "standardul de aur" in acest domeniu, fiind cea mai noua si mai eficienta metoda de investigat. Metoda foloseste doua raze X care au intensitati diferite si care sunt dirijate prin os. Cele mai multe aparate aflate in uz efectueaza osteodensitometria la nivelul coloanei vertebrale lombare si al femurului proximal.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.