Din cauza saraciei romanii perfect sanatosi, cu varste intre 18 si 35 de ani, accepta sa fie cobai pentru testarea de medicamente.

Pentru sume derizorii (maxim patru milioane de lei), oamenii accepta, pe baza de voluntariat, sa participe la experimente ale firmelor care intentioneaza sa introduca un medicament nou pe piata romaneasca. Actiunea nu este ilegala, ci doar extrem de avantajoasa pentru firmele de medicamente, care au descoperit ca pot face economii imense in Romania, folosindu-se de o populatie de sarantoci.

Este valabil si pentru Romania ca pentru putea fi introdus pe piata, orice medicament trebuie autorizat. Dosarul trebuie sa contina si un document ce dovedeste testarea pe om. O companie poate face testele oriunde in lume. In Marea Britanie de exemplu, facand pe cobaiul primesti cam 150 de lire pe zi, in vreme ce la noi, nu depasesti aceasta suma pentru un studiu intreg. Firma Biopharmacy & Pharmacol Res se ocupa cu astfel de teste. Voluntarii semneaza un contract complex.

Sub pretextul informarii tuturor datelor despre medicamentul testat (reactiile adverse, contraindicatii) si al unui set de analize generale, firma se exonereaza de orice raspundere pentru sanatatea sau chiar viata "cobaiului".

Peste douazeci de voluntari se prezinta mereu la fiecare studiu. "Suntem aproape intotdeauna aceiasi, si ne ducem din nevoie de bani. Nu ne obliga nimeni.", spune A.R., un student, care a participat la trei studii. El marturiseste ca a avut "doar" dureri de cap, urticarie si febra. Daniela Enache, ofiter de presa al Agentiei Nationale a Medicamentului, sustine ca in aceste studii voluntarilor li se administreaza o singura doza de medicatie, iar reactiile adverse nu au o intensitate mare, iar operatiunea este legala.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.