Expertii in medicina afirma ca au descoperit un medicament care ar putea atenua arteroscleroza.

Un studiu international in cadrul caruia au fost tinuti sub observatie 349 de pacienti vreme de doi ani, arata ca noul medicament poate distruge depunerile de grasime din artere, care provoaca arteroscleroza si pot cauza boli cardiovasculare.

Detaliile studiului au fost prezentate la o reuniune a Colegiului American de Cardiologie.

In cadrul studiului au fost analizati pacienti care sufera de boli cardiovasculare la mai multe centre din Statele Unite, Canada, Europa si Australia.

Pacientilor li s-au administrat intensiv doze mari din medicamentul cunoscut pe piata sub numele de Crestor, care, administrat impreuna cu alte medicamente, poate reduce nivelul colesterolului.

Testele au aratat ca medicamentul a redus nivelul colesterolului daunator LDL cu 50%, ridicand in schimb nivelul colesterolului benefic pentru corp, HDL, cu 15%.

Pe masura ce colesterolul daunator s-a redus, si depunerile de grasimi din artere au inceput sa scada.

Dupa doi ani de tratament, nivelul depunerilor scazuse cu 6.8% - si chiar mai mult in unele zone ale vaselor de sange.

Rezultate promitatoare

Zeci de mii de oameni mor de inima in fiecare an si peste doua milioane si jumatate de persoane sufera de boli cardiovasculare.

Doctorul Sarah Jarvis, membru al colegiului medicilor din Marea Britanie, afirma ca rezultatele studiului sunt spectaculoase.

"Avem acum un medicament care nu doar ca poate impiedica boala sa progreseze dar chiar, in unele cazuri, s-a observat ca boala regreseaza", a declarat Sarah Jarvis.

La randul sau, profesorul Peter Weissberg, director medical la Fundatia Britanica pentru Inima a declarat ca studiul este important dar a subliniat ca mai trebuie facute studii care sa arate daca intr-adevar reducerea depunerilor de grasimi inseamna si ca numarul atacurilor de cord va scadea.

Anterior, se credea ca aceste medicamente nu fac decat sa stabilizeze depunerile de grasimi din artere, evitand astfel spargerea lor si provocarea unui atac de inima sau cerebral.

Noul studiu arata insa e posibila chiar si o minima reducere a placilor arterosclerotice.

Profesorul Peter Weissberg subliniaza insa ca studiul nu a avut scopul de a afla daca acest tratament poate salva vieti.

Rezultatele suna promitator dar cercetarile trebuie continuate pentru a se afla daca reducerea arterosclerozei poate insemna si mai putine atacuri de inima.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.