Sezonul de ski e in plina desfasurare. Mii de schiori se bucura in aceste zile de partiile din Muntii Alpi unde conditiile sunt aproape perfecte. Insa skiul si snowboardingul au devenit sporturi din ce in ce mai periculoase, iar acum, una dintre cele mai cunoscute statiuni elvetiene a decis sa impuna restrictii, intr-o incercare de a limita numarul accidentelor.
Grindelwald, o statiune populara din Alpii elvetieni. Soarele straluceste... zapada e perfecta. Circa 5 mii de schiori se pregatesc sa ia partiile cu asalt.

Insa statisticile arata ca unii dintre ei vor ajunge la spital. Tehnicile noi folosite in constructia schiurilor permit ca schiorii sa atinga usor viteze de 80 de kilometri pe ora. In Elvetia, numarul accidentelor de schi atinge o suta de mii pe an, o treime din totalul accidentelor suferite de pe urma activitatilor sportive.
"Sigur ca avem probleme din cauza vitezei, echipamentul se modernizeaza si se poate schia mai repede. Apar din ce in ce mai multe lovituri la cap. Doctorii spun ca traumele din accidentele de schi seamana din ce in ce mai mult cu cele din accidentele de circulatie."

"Nu mai e vorba doar de picioare scrantite sau rupte, sunt traume craniene sau la coloana vertebrala. Unii schiori au inceput sa aiba reticente sa iasa pe partie", afirma Benz Kaufmann, de la oficiul de turism din Grindelwald. "Am intrebat niste oameni pe partie: cum va simtiti? In special cei cu familiile sau cei mai invarsta iti spuna ca nu se simt in siguranta, din cauza schiorilor care merg cu mare viteza."

"Solutia ar fi impunerea unor limite de viteza, prin care amatorii de senzatii tari sunt separati restul schiorilor." "Mergeti cam repede, ati vazut semnul de acolo", spune unul dintre membrii patrulei de ordine pe o noua partie din Grindelwald, unde limita de viteza la coborare este de 30 de kilometri pe ora.
Partia detine senzori de viteza care ii identifica pe cei care depasesc limita stabilita. Acestia sunt trasi deoparte, nu sunt amendati, dar li se cere sa mearga pe partii mai rapide. Ideea a prins printre turisti.

"Cred ca e o initiativa excelenta. Te intimideaza cand ii auzi in spatele tau, in special pe cei cu snowboarduri. Te intrebi pe unde o vor lua, prin dreapta sau prin stanga. Sunt in favoarea acestei masuri", spune un turist. Intre timp, initiativa se dovedeste populara si la sectia de urgenta a spitalului local, unde ajung cei care au suferit accidente de ski.

"Unul dintre motivele mele de ingrijorare este ca cei mai in varsta, sau familiile cu copii, nu mai vin la ski. Primii dintre ei sunt categoria cu bani, ceilalti sunt viitorul. Deci trebuie sa ii aducem inapoi", spune medicul Paul Gunther, membru al parlamentului local din Grindelwald. Desigur ca responsabilii statiunilor de ski nu vor sa le strice cheful celor care vin sa se distreze. Ei se bazeaza pe cheltuielile schiorilor.

Doresc insa doar ca schiorii si cei cu snowboarduri sa urmeze cateva sfaturi practice: nu schia prea repede, nu te aventura, sau poarta o casca de protectie. Daca faci asta, in loc sa ajungi la spital, iti vei cheltui banii in mod mult mai placut, la un pahar de vin fiert, privind apusul in Alpi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.