Unul dintre factorii epidemiei de obezitate din lume este desincronizarea dintre nevoia de somn a organismului si ora de trezire impusa de serviciu. Oamenii se culca mai tarziu dar se trezesc la aceeasi ora, scrie smithsonianmag.org.

Obiceiurile oamenilor care au nevoie sa se trezeasca pentru a ajunge la munca la timp a ajuns in ultimul deceniu sa diminueze cu pana la 40 de minute timpul necesar pentru somn.

Oamenii au un ceas intern, a carui functionare este controlata in principal de doua lucruri: nevoia fizica de somn si rotatia Pamantului.
Atunci cand este lasat sa functioneze in mod natural, ciclul somn-trezire functioneaza normal, insa omul modern a incercat sa preia controlul asupra acestui fenomen prin introducerea "orei de trezire".

Unul dintre cercetatorii care se ocupa de studierea acestei probleme este Till Roenneberg, profesor la Universitatea din Munich. Acesta a dezvoltat teoria "disonantei temporal-sociale". Aceasta se manifesta prin conflictul dintre nevoia de somn a corpului si nevoia sociala de a te trezi dimineata devreme. Obiceiurile de somn ale omului modern ii distrug "ceasul intern", argumenteaza Roennenberg.

Intr-un studiu publicat in mai, cercetatorul si colegii sai au analizat obiceiurile de somn a peste 65.000 de adulti. Doua treimi dintre acestia au prezentat simptomele "disonantei temporal-sociale" si dormeau cu pana la o ora mai mult in weekend decat in timpul saptamanii.

Inca un motiv pentru care ceasul nostru intern incepe sa se strice este faptul ca petrecem majoritatea timpului in spatii acoperite, iar corpurile noastre nu s-au adaptat la nivelul constant de luminozitate. Nu ne mai dam seama, la nivel biologic, cand e zi si cand e noapte si de aceea putem sa ramanem treji cu atata usurinta in timpul noptii.

Dar asta este o idee proasta. Studii precedente au legat lipsa de somn de supraponderabilitate, iar echipa lui Roenneneberg a concluzionat ca nu este corba doar de timpul dedicat somnului, ci de cat de mult oamenii incearca oamenii sa manipuleze ceasul lor intern. Pentru fiecare ora irosita in acest mod, riscul obezitatii creste cu 33%.

Alte studii sugereaza ca lipsa somnului duce la secretia in excese al unui hormon care induce senzatia de foame si diminuarea cantitatilor de leptina, hormonul care induce sentimentul de satietate.

Citeste si:
Trecerea la ora de iarnă: cum gestionezi schimbările tiparului de somn
Trecerea la ora de iarnă: cum...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.