Zece bebelusi din Bucuresti au suferit reactii adverse la vaccinul anti-TBC importat din Danemarca, scrie realitatea.net.

Zece bebelusi cu reactii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internati la Institutul "Marius Nasta" din Capitala. Micutii au fost diagnosticati cu tuberculoza ganglionara. Unii dintre ei au fost operati, iar acum se afla sub tratament.

Medicii spun ca, din luna martie si pana acum, numai in spitalul bucurestean au fost tratati aproape 50 de copii cu reactii adverse la vaccinul antituberculoza, importat din Danemarca.

Vaccinarea a fost sistata de catre Ministerul Sanatatii.

Ministerul a solicitat astazi expertiza din partea Centrului European de Prevenire si Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru evaluarea independenta a situatiei create in urma vaccinarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei.

“Avand in vedere ca exista puncte de vedere divergente ale specialistilor privind evolutia dupa vaccinarea cu BCG si in urma unei prime analize asupra situatiei create, am decis sa solicitam o opinie neutra si avizata. O echipa de experti ECDC si OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivita. Acestia vor lucra cu reprezentantii Comisiei de specialisti romani care a avut astazi o prima intalnire si de la care astept un raport preliminar”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sanatatii.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca expertii ECDC si OMS vor ajunge in Romania in maxim 2 saptamani.

Pana la finalizarea raportului si clarificarea situatiei create, Ministerul Sanatatii a decis sistarea temporara a vaccinarii BCG.

Am luat aceasta decizie nu pentru ca avem suspiciuni asupra calitatii vaccinului pe care il avem la dispozitie, ci pentru ca dorim sa asiguram populatiei datele clare si corecte, astfel incat sa nu mai existe suspiciuni pe aceasta tema. Am solicitat expertiza independenta, nu din lipsa de incredere in competenta profesionala a specialistilor nostri, ci pentru o totala transparenta si pentru a stopa speculatiile care pot pune in pericol intregul calendar de vaccinare in detrimentrul copiilor si al evolutiei sanatatii publice in Romania”, a spus RAED ARAFAT.

Ministerul Sanatatii va face public, transparent, evolutia situatiei si informeaza ca, sistarea vaccinarii pana la realizarea raportului final nu reprezinta un risc asupra sanatatii publice. Masura este luata pe o perioada limitata.

Citeste si:
Suedia confirmă că la gazoductul Nord Stream a avut loc un sabotaj
Suedia confirmă că la...

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifica a tuberculozei si se administreaza la nou-nascuti in maternitate. Vaccinul este inclus in calendarul national de imunizare al MS si este gratuit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.