Medicii de familie au semnalat CNAS in legatura cu mai multe erori in sistemul de prescriptie electronica, ce maresc timpul de asteptare al pacientilor sau chiar fac imposibila eliberarea unei retete electronice.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) semnaleaza Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) problemele intampinate de medicii de familie dupa primele patru luni de utilizare a sistemului de prescriere electronica a retetelor compensate si gratuite.

Reprezentantii SNFP si FNPMF au aratat, marti, intr-un comunicat de presa, ca problemele inerente ale Sistemului Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE) pot fi rezolvate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in timp util, astfel incat pacientii sa nu aiba de suferit incepand din 1 ianuarie 2013, cand reteta electronica va deveni singura modalitate de obtinere a medicamentelor gratuite si compensate.

Acestia au precizat ca atunci cand medicul verifica online pe serverul CNAS, in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), daca pacientul aflat in acel moment in cabinet apare in sistem ca asigurat sau nu, in aproximativ 10 la suta din cazuri constata ca serverul CNAS contine date eronate.

Potrivit acestora, datele eronate pun medicul in imposibilitatea de a elibera reteta electronica. Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica verifica in SIUI categoria de asigurat a fiecarui pacient si o preia in reteta electronica automat, iar tot ceea ce nu corespunde, apare ca eroare si nu permite eliberarea retetei, fie in cabinet, fie in farmacii.

Medicii de familie mai semnaleaza ca, desi timpul necesar verificarii si inregistrarii unei retete electronice in SIPE este de obicei de 30 - 50 de secunde, exista perioade in care acesta raspunde, uneori cu o eroare, dupa mult mai mult timp.

Totodata, SNFP si FNPMF arata ca prescrierea retetelor electronice presupune utilizarea unei semnaturi electronice, pentru verificarea in sistem a prescriptorului, insa exista doua situatii care duc la imposibilitatea untilizarii semnaturii electronice.

Astfel, in cazul blocarii, pierderii sau furtului semnaturii electronice, durata obtinerii unei noi semnaturi este de minimum doua zile.

De asemenea, in cazul zilelor de concediu ale unui medic, procedura de recunoastere in SIUI a semnaturii electronice a medicului inlocuitor nu este in prezent elaborata de catre CNAS. Acest lucru a dus in aceasta perioada de testare la anularea tuturor retetelor prescrise de medicul inlocuitor si refacerea lor de catre medicul inlocuit la revenirea din concediu, au precizat reprezentantii celor doua organizatii.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

O alta problema semnalata CNAS o reprezinta intreruperile de curent electric, de acces la internet - problemele temporare, dar inerente ale componentelor hardware si software -, ce duc, potrivit SNFP si FNPMF, la perturbarea activitatii medicale si nemultumirea pacientilor, nevoiti sa astepte remedierea problemelor.

Medicii de familie propun ca si dupa 1 ianuarie 2013 sa existe posibilitatea de prescriere offline pe formulare pretiparite, in cazul aparitiei unor astfel de probleme. De asemenea, ei pledeaza pentru optimizarea aplicatiei oferite de CNAS pentru prescrierea electronica, astfel incat in cazul in care validarea si confirmarea retetei necesita prea multe minute, acest proces sa nu duca la blocarea calculatorului si implicit a activitatii din cabinet.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.