Cea de-a cincea editie a Salonului National de Inventica pentru Tineret si-a desemnat castigatorii si in acest an.

Autoritatea Nationala pentru Tineret (ANT), condusa de catre Karoly Borbely, principalul organizator al evenimentului, s-a implicat si la editia aceasta exact atat cat sa-si mai faca putina propaganda pe spatele tinerilor care au trudit niste inventii. Pentru ca in afara de faptul ca acesti adolescenti au avut posibilitatea sa-si expuna inventiile, s-au intors acasa exact cum au venit, fara sa aiba macar speranta ca intr-o zi oamenii vor utiliza obiectele gandite de ei.

"As renunta la toate premiile de pana acum daca cineva m-ar ajuta ca macar una dintre inventii sa fie pusa in practica". Acestea au fost cuvintele lui Marius Bogdan Pislariu, premiat ieri de ANT pentru complexitatea inventiei sale, un multimedia desktop PC cu dimensiuni reduse si portabilitatea unui laptop, denumit "TBH4". Marius are peste 100 de inventii, trei dintre ele premiate chiar si la Geneva, insa nu a reusit pana acum sa puna in practica nici una. In plus, inventia premiata ieri a participat, alaturi de firme mari din toata lumea, la un concurs de proiecte organizat de Microsoft. Ca el mai sunt alte cateva zeci sau poate sute de tineri, care isi dedica timpul liber conceperii de obiecte care sa faciliteze cat mai mult viata omului.

Deliberare arbitrara a castigatorilor

Desi aparent li se acorda o oarecare atentie, realitatea este cu totul alta, iar acest lucru a fost inca o data verificat la festivitatea de premiere. Anuntarea castigatorilor a inceput cu aproape o ora mai tarziu decat fusese programata, si asta din cauza faptului ca juriul s-a decis pe ultima suta de metri, in sala de festivitati, pe cine sa premieze. ANT-ul, care teoretic facea parte din comisia de jurizare, nu a avut nici un cuvant de spus, intrucat presedintele Karoly Borbely nu si-a facut simtita prezenta, iar Richard Kovacs, seful de cabinet, a recunoscut ca nu se pricepe catusi de putin. Astfel, intreaga raspundere a cazut pe umerii reprezentantului Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), Florin Popa.

Acesta a anuntat ca cei care au expus doar ideea de inventie, fara prototip, nu au intrat in calcul pentru premiere, desi tot el explicase cu cateva zile inainte ca in multe cazuri se poate vedea doar afisul de prezentare al inventiei, pe de o parte pentru ca aceasta trebuie protejata, iar pe de alta parte pentru ca tinerii nu au bani sa-si puna in practica ideile. In aceste conditii, si mai ales ca tocmai in acest sens ANT-ul ar trebui sa le intinda o mana de ajutor dar nu o face, regulile competitiei de care a tot povestit reprezentantul OSIM nu isi mai au rostul si nu fac decat sa taie din elanul unor tineri creativi. Astfel, o inventie precum telefonul pentru nevazatori, spre exemplu, a trecut neluata in seama doar pentru ca autoarea, o eleva din Iasi, nu a avut bani sa construiasca prototipul.

"Nu vrem sa castigam ceva, vrem sa schimbam lumea"

Andrei Boghian, creatorul parcarii verticale pentru masini, a fost premiat pentru inventivitate. Cu camera video primita drept recompensa in mana, Andrei a declarat: "Nu vrem sa castigam ceva, vrem sa schimbam lumea". Acesta este mesajul tuturor tinerilor inventatori catre posibilii investitori si mai ales catre conducerea ANT-ului, care in loc sa devina mai activa in acest sens, se face tot mai nevazuta. Astfel, presedintele Karoly Borbely, din motive numai de el stiute, nu s-a ostenit sa fie prezent nici la deschiderea Salonului, nici la dezbaterea organizata chiar de ANT pentru gasirea de solutii pentru acesti tineri, si nici macar la festivitatea de premiere. In aceste conditii, eforturile sefului de cabinet, care a incercat sa explice cat de mult lupta Autoritatea pentru scoaterea acestor tineri din "anonimitate", nu doar ca nu au convins, dar au demonstrat inca o data nepasarea cu care sunt tratati tinerii tocmai de cei pusi sa-i reprezinte.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.