Secretarul de stat din Ministerul Mediului si Padurilor, Mugur Cozmanciuc, a declarat, luni, ca se impune o reanalizare a cotelor de vanatoare, care sa respecte realitatea de teren, subliniind insa ca acest lucru nu va insemna ca va fi permis un "genocid la ursi".

Potrivit MEDIAFAX, declaratia a fost facuta dupa discutiile purtate la sediul MMP de reprezentantii ministerului, cei ai organizatiilor neguvernamentale si cei ai asociatiilor de vanatori, in contextul problemelor create de ursii care, in ultimele zile, au ucis doua persoane si au ranit alte doua in judetul Dambovita.

Cu acelasi prilej, secretarul de stat a spus ca o alta masura vizata este modificarea acordului-cadru dintre MMP si gestionarii fondurilor de vanatoare, in sensul impunerii unor clauze care sa le permita celor din urma sa asigure in permanenta hrana pentru ursi. "Vom avea parteneri toti gestionarii de fonduri de vanatoare, pentru a intensifica masurile de siguranta pentru comunitatile urbane si rurale", a afirmat Cozmanciuc.

Totodata, potrivit secretarului de stat, autoritatile vor lua in continuare masuri pentru prinderea si relocarea ursilor, astfel incat acestia sa nu mai ajunga in preajma oamenilor, in cautare de hrana.

"Nu este ursul o problema si un pericol. A fost doar o gestiune de moment dificila, delicata", a mai spus Cozmanciuc despre situatia din Dambovita, precizand ca seful Autoritatii de Mediu a judetului si-a prezentat demisia.

Efectivul optim al ursilor in fondul de vanatoare din judetul Dambovita este de 23 de exemplare, insa acolo traiesc 48 de ursi, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX directorul general pentru controlul biodiversitatii al Garzii de Mediu, Marius Barbulescu.

"Noi am solicitat recoltarea (vanarea, n.r) a sapte ursi (din Fondul privat de vanatoare "Dunarea 2007" din localitatea Moroieni, n.r.), dar de la minister s-a dat derogare doar pentru unul", a spus Marius Barbulescu, precizand ca problema suprapopularii fondurile de vanatoare exista peste tot in tara.

Efectivul optim pe tara este de 4.000 de ursi si este depasit, numarul acestora fiind estimat la 6.000, a mai spus Barbulescu.

El a precizat ca doreste sa propuna Ministerului Mediului ca la contractele de cesionare a fondurilor de vanatoare sa se intocmeasca acte aditionale care sa ii oblige pe cei care le gestioneaza sa ia masuri suplimentare pentru siguranta, dar si pentru combaterea braconajului.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Dâmbovița este o uriașă oportunitate pentru București”
Nicușor Dan: „Dâmbovița este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.