Conform noului proiect de Lege a sanatatii, romanii vor avea la dispozitie patru pachete de asigurari.

Proiectul de lege, cu toate corecturile rezultate in urma dezbaterilor, va ajunge in Parlament, in luna septembrie, iar daca va fi adoptat, urmeaza sa intre in vigoare de anul viitor, scrie evz.ro.

Asigurarea de sanatate va ramane obligatorie, insa, romanii vor putea alege, de la anul, daca dau banii la stat sau la privat. Pentru cei scutiti ai pentru cei care beneficiaza de tratament la Urgente nu vor mai plati asiguratii, ci statul, prin Ministerul Muncii.

Legea Sanatatii, in dezbatere publica: Care sunt principiile de baza?

Dintr-o instituție publica hipercentralizata și dominata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, se transforma intr-o structura asociativa de tip mutualist, in care asiguratorul poate avea un control mai bun asupra modului in care se cheltuie banii si poate alege intre asigurari publice si private.

Pachetul minimal - nu este necesara calitatea de asigurat si se asigura servicii medicale pentru urgente, boli transmisibile cu impact major asupra sanatatii- HIV/SIDA, TBC etc., boli rare, tratament in strainatate;
Pachetul de baza - in baza contributiei obligatorii pentru sanatate, in prezent acopera cam toate serviciile dar in viitor va fi "subtiat". Nu va mai acoperi tratamentul bolilor cu risc minor sau celor mai putin costisitoare, precum virozele, dar nici retetele compensate in valoare de mai putin de 10 lei (antiinflamatoare, siropuri de tuse, expectorante etc.), pe care multi dintre cetateni si le-ar putea plati singuri.
Pachetul social - se adreseaza categoriei de asigurati care care nu-si permit nici tratamentul pentru viroze sau retetele sub 10 lei, adica acele servicii care nu se regasesc in pachetul de baza. Nu a fost stabilita insa o limita a veniturilor persoanelor care intra in aceasta categorie.
Pachetul facultativ - va cuprinde la alegere serviciile neincluse in pachetul de baza: a doua opinie a medicului, servicii stomatologice, estetice etc.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Companiile private de asigurari de sanatate vor face concurenta caselor publice de sanatate, intrucat vor putea incheia asigurari atat pentru pachetul de baza, cat si pentru cel facultativ. Ele vor fi controlate si reglementate de o comisie separata, nu de CNAS.

Alico: Romanul sa inteleaga ca trebuie sa puna bani deoparte pentru sanatate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.