Persoanele timide pot face terapie online gratuit, timp de noua saptamani, in cadrul unui proiect care va fi lansat, luni.

Proiectul de terapie online apartine Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie de la Facultatea de Psihologie a Universitatii „Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca.

El se adreseaza persoanelor timide, care traiesc stari de anxietate cand trebuie sa vorbeasca in public sau cand ajung sa fie in centrul atentiei altora.

Persoanele incluse in studiu vor avea acces gratuit la acest program si vor beneficia timp de noua saptamani de asistenta psihologica acordata online", se arata in documentul citat de adevarul.ro.

Participantii vor avea ocazia „de a-si intelege mai bine conditia, de a identifica si restructura gandurile negative si de a implementa exercitii practice care s-au dovedit eficiente in reducerea manifestarilor anxioase".

Cine sunt pacientii model?
- persoane timide si inhibate in situatii sociale;
- se tem sa vorbeasca in public;
- evita situatiile sociale sau le indura cu anxietate si ingrijorare intensa;
- simt ca timiditatea le afecteaza negativ performantele la locul de munca, la facultate, in relatiile de familie, in timpul liber sau in viata sociala;
- in prezent nu beneficiaza de niciun tratament psihologic pentru anxietatea sociala;
- nu sufera de tulburari psihice majore (tulburari psihotice, depresie majora, nu au idei suicidare);
- au peste 18 ani si au acces la un calculator conectat la internet.

Cei care doresc sa beneficieze de program pot sa se inscrie accesand pagina de web a proiectului. Psihologii vor realiza un screening al pacientilor, bazat pe completarea unui chestionar la inregistrare. Chestionarul se completeaza intr-o ora si jumatate.

Persoanele incluse in studiu vor avea acces gratuit la cele noua module de interventie, unul pe saptamana, si vor fi rugate sa completeze, saptamanal, un scurt chestionar. La sfarsitul programului si la sase luni dupa incheierea acestuia toti participantii vor fi solicitati sa raspunda din nou la chestionarele de evaluare pentru a se stabili daca s-a modificat ceva in comportamentul si personalitatea "pacientului".

Confidentialitatea datelor

Intrebarea care se ridica este cat de bine se pastreaza confidentialitatea actului psihologic in cazul terapiei online? Potrivit dispozițiilor art. 4 alin. (2) din Legea nr. 213/2004, confidentialitatea actului psihologic este protejata prin lege si reprezinta o obligatie a fiecarui psiholog, informeaza Colegiul Psihologilor din Romania.

Citeste si:
Schimbare în sistemul de sănătate: Servicii medicale gratuite...
Schimbare în sistemul de...

Astfel, actul normativ nu stipuleaza nicio distinctie intre specialitatile psihologilor, treptele de specializare ale acestora sau forma de atestare profesionala.

Datele cuprinse in avizul psihologic sau rezultatele directe ale evaluarii psihologice au caracter confidential si reprezinta date cu caracter personal ale persoanei evaluate, care, in conditiile legii, nu pot fi aduse la cunostinta altei persoane fizice sau juridice de catre psihologul examinator, decat in conditiile existentei acordului din partea persoanei evaluate.

Citeste si: Mii de psihologi, obligati sa-si infiinteze cabinete individuale


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.