Infiintarea Registrului National de Evidenta a Donatorilor de Organe, Tesuturi si/sau Celule Umane va complica donarile de organe in loc sa le simplifice.

Proiectul aflat momentan in dezbatere publica prevede obligatia persoanelor care sunt de acord ca, in caz de deces, organele lor sa fie transplantate, sa dea o declaratie notariala in acest sens, urmand ca doar astfel sa fie inscrise din timpul vietii intr-un registru national creat la Ministerul Sanatatii.

Declaratia notariala nu este o noutate in sistemul sanatatii, doar ca nu este o metoda folosita.

In sase ani, de cand s-a introdus aceasta posibilitate, nicio persoana nu a apelat la aceasta cale. In toate cazurile, donarile se fac in baza acordului familiei persoanei decedate, cunoscand vointa acesteia, exprimata in timpul vietii”, a declarat Victor Zota, directorul Agentiei Nationale de Transplant, pentru jurnalul.ro.

Romania, codasa in Europa la donarea de organe

Cum se vor dona organe?

- Donatorul merge la notar pentru a completa declaratia notariala;
- Notarul transmite registrului informatiile din declaratie + data, ora, minutul si secunda la care au fost irnegistrate + copie scanate;
- Registrul va putea fi accesat numai de catre angajatii Centrului Operativ pentru Situatii de Urgenta al Ministerului Sanatatii, la solicitarea coordonatorilor de transplant, prin serviciul IC (intercomunicatii) din Unitatile de Primiri Urgente sau direct, dupa o verificare in prealabil a identitatii coordonatorului regional de transplant.

„Optiunea de donare a organelor este prevazuta si in cardul de sanatate. In aceste conditii, cei interesati nu vor mai sti unde sa caute organele – la medicii de familie, la notari?”, a precizat Zota.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.