Expertii ne recomanda sa mancam mai putina carne procesata, iar producatorii de produse de carne se plang ca s-a creat o perceptie negativa nejustificata.

Cantitatea de mezeluri si carnuri procesate recomandata de experti este de doar 10 grame. Asta deoarece pot provoca serioase probleme de sanatate daca nu sunteti atenti la continutul lor de aditivi.

Cei mai expusi sunt copiii sub 10 ani, care nu ar trebui sa consume deloc mezeluri bogate in aditivi alimentari. "Poate interveni in mecanismul fixarii calciului in oase, tocmai pentru ca viciaza metabolismul si in timp poate crea probleme sistemului osos", a declarat prof. Gheorghe Mencinicopschi, nutritionist.

Painea noastra cea de toate E-urile: Cati aditivi sunt inclusi in alimentul de baza al romanilor?

Astfel de declaratii au starnit indignarea Asociatiei Romane a Carnii (ARC), reprezentantii sai opunandu-se perceptiei negative a publicului vizavi de mezelurile romanesti.

"In ultima perioada ne-au scazut dramatic vanzarile, cu circa 20%, din cauza perceptiei gresite a consumatorilor vizavi de productia si industria romaneasca a carnii. Aceasta perceptie pleaca de la faptul ca acei specialisti - nutritionisti - stiu si isi spun parerea asupra compozitiei unui produs, dar nu prezinta niciodata dovezi clare care sa le sustina afirmatiile. Mezelurile vandute pe piata interna nu sunt diferite de ceea ce exportam sau de ceea ce se produce in Uniunea Europeana", a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis, citat de romanialibera.ro.

75% dintre producatorii de mezeluri ar iesi de pe piata daca nu s-ar mai folosi E-uri. Motivul? Produsele n-ar mai rezista mult timp pe raft, aditivii prelungind termenul de garantie intre 30 si 60 de zile, "in functie de modul de productie".

"Capacitatea de productie iti permite sa produci zilnic pentru o perioada mai mare. Daca nu se folosesc aceste E-uri alimentare, care sa mareasca perioada de valabilitate a produselor, nu se mai poate vinde la capacitatea de pana atunci. Astfel, productia se reduce, iar daca nu se mai obtine profit esti obligat, la un moment dat, sa inchizi societatea", a explicat presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSI), Dragos Frumosu, citat de jurnalul.ro.

Radu Timis a explicat pentru dcnews.ro ca E-urile sunt acceptate de ministerele de sanatate si utilizate in baza listei Uniunii Europene. Acesti aditivi "nu sunt niste ingrediente care sa otraveasca", iar folosirea lor in retetele produselor este un ”necesar” impus de productia la nivel industrial.

Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.