Chiar daca painea este alimentul de baza al romanilor (consumata de 90% din populatia tarii), medicii nutritionisti ne recomanda sa o mancam cu moderatie, deoarece din cauza aditivilor alimentari riscam sa avem probleme cu rinichii si chiar sa ne imbolnavim de cancer, relateaza b365.ro.
Produsele de panificatie sunt pline de E-uri pentru ca legea o permite, crede Prof. dr. Gheorghe Mencinicospchi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
“Un astfel de exemplu este bromatul de potasiu – E 924 – care duce la aparitia senzatiei de greata, varsaturi, diaree sau aparitia diverselor dureri, odata ce este ingerat”, a declarat medicul nutritionist.
Alte exemple de aditivi periculosi din paine:
- Sulfatul de sodiu – E 514 – afecteaza vezica biliara;
- lactatul de calciu – E 327 – prezinta printre efecte adverse stari de hipercalcemie si insuficienta renala;
- acidul fumaric – E 297;
- acidul acetic – E 260;
- E 330 - cancerigen.
"In total, intr-o paine regasim pana la 34 de E -uri”, mai spune medicul Mencinicopschi.
De ce asa de multe E-uri?
Nutritionistii spun ca pe piata romaneasca nu exista vreun sortiment de paine care sa nu contina E-uri, astfel ca pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialistii ne recomanda sa citim cu atentie eticheta.
"Ca urmare a deprecierii calitatilor de panificatie ale graului, in ultima vreme se utilizeaza, pentru fabricarea painii, din ce in ce mai mult amelioratori de panificatie, fapt ce ne afecteaza sanatatea", indica prof. dr. Mencinicopschi, citat de mediafax.ro.
Nici painea neagra nu este mai sanatoasa
Ultimul control realizat de ANPC, la nivelul intregii tari, in domeniul panificatie arata ca painea neagra contine in realitate faina neagra in proportie de doar 1%, restul de 99% din ingredientele sunt reprezentate de faina alba si coloranti.
Prețul la pâine, carne şi lapte a crescut în ultimul an.Cât de mult...

"In 57% dintre judete si municipiul Bucuresti s-a constatat comercializarea sub denumirea de 'paine neagra', a diverselor sortimente de paine obtinute din alte materii prime, decat 'faina neagra' si/sau la fabricarea carora s-au utilizat coloranti", arata ultimul raport in acest sens, citat de gandul.info.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum putem să fim ”fashionable” fără să facem mai mult rău planetei
Sursa: green.start-up.ro
-
Sebastian Doroftei, Codezilla: Cum crești un business sănătos în servicii IT
Sursa: start-up.ro
-
Trecerea la cloud - la ce trebuie să fie atente băncile?
Sursa: futurebanking.ro
-
Iubirea care te-a rănit nu a fost pentru tine! Ea doar te-a învățat ce nu...
Sursa: garbo.ro
-
Rinda Hartner, acuzații și reproșuri dure la adresa primul soț al regretatei...
Sursa: kudika.ro
-
Ce activități organizează ParkLake cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Sursa: retail.ro
-
Apare o nouă stație de autobuz în București: se află în zona de nord a Capitalei
Sursa: wall-street.ro