Psihologul Daniel David, de la Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, explica reactiile multimilor de protestatari si unde gresesc jandarmii.

Psihologul Daniel David, seful Catedrei de psihologie clinica si psihoterapie de la UBB, a declarat pentru MEDIAFAX, ca demisia doctorului Raed Arafat de la Ministerul Sanatatii a fost "scanteia" care a declansat intregul proces de proteste.

"Demisia lui Arafat a fost doar o scanteie care a declansat intregul proces de proteste. Daca multimile care au scopuri diferite reusesc sa gaseasca un scop superior, care sa le mobilizeze in aceeasi directie, atunci aceste manifestatii vor continua. Daca au un scop comun, atunci ar putea atrage masa mare a populatiei, care inca nu a venit, pentru ca nu stie pentru ce sa vina: pentru taxa auto, pentru Rosia Montana, pentru caderea presedintelui sau a Guvernului sau pentru Legea sanatatii", a spus Daniel David.

El a subliniat ca in cazul protestelor de strada multimea este extrem de instabila afectiv, isi schimba rapid starea afectiva, de la stari emotionale pozitive la cele negative, iar de aici apar si reactiile impulsive. Cunoscand aceste notiuni de psihologie sociala, Jandarmeria trebuie sa abordeze astfel de multimi.

"Stiind ca multimea este irascibila si isi schimba rapid dispozitia afectiva, cea mai buna atitudine pe care trebuie sa o ai este una calma si non-agresiva, dar ferma. Problema este ca atitudinea unor jandarmi din Bucuresti a fost incarcata de agresivitate si forta", a mentionat David.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.