Romania va avea din 2013 pentru prima data o clinica de recuperarea a pacientilor cu cancer, care va fi construita pe Valea Nerei.

Centrul pentru Recuperare Oncologica urmeaza sa fie ridicat in Valea Nerei, in judetul Caras Severin. Clinica va oferi ingrijire post-tratament bolnavilor de cancer in stadii incipiente și va incorpora, de asemenea, un departament de cercetare pentru preventia si depistarea precoce a cancerului.

Unitatea va fi organizata intr-o structura arhitecturala si functionala de tip sanatorial si va avea 42 de paturi. Bolnavii de cancer in stadii incipiente vor fi gazduiti in saloane cu un pat, unde vor urma o cura de 14 zile, potrivit MEDIAFAX.

"Ne dorim sa-i ajutam pe romani sa gaseasca in ei puterea si caile de a lupta, hotararea de a trai, de a se intoarce din pat inapoi la birou si la viata lor normala", a declarat, joi, Pavel Chirila, initiatorul proiectului si al celui privind ingrijirile paleative.

Directorul executiv al Fundatiei "Sfanta Irina" a spus ca bolnavii vor avea la dispozitie in Clinica "Nera" cei mai buni specialisti si ingrijire dedicata, la nivelul celor din Occident. Astfel, pacientii vor beneficia de psihoterapie, kinetoterapie, dietoterapie si vor invata sa mențina un stil de viata corect, adaptat nevoilor unui organism aflat in recuperare dupa lupta cu boala.

"Bolnavul de cancer schimba total stilul de viata, iar de aceea va avea nevoie de un psihoterapeut. Trebuie alungata teama de moarte care ii face depresivi si din cauza careia nu pot privi spre viitor. Apoi, este vorba despre igiena alimentatiei, a trupului, a somnului si a muncii. Bolnavilor din Romania li se cuvin un alt statut si ingrijiri la fel ca orice bolnav din tarile occidentale. Din 2013 ei vor avea ingrijirile cele mai bune la noi, in Romania", a adaugat medicul Pavel Chirila.

La randul sau, medicul Cornel Mateescu de la Institutul Oncologic Bucuresti a declarat, joi, ca boala oncologica poate fi invinsa, el exemplificand cu situatia din SUA, unde 11 milioane de bolnavi au reusit sa se trateze.

"Nu avem certitudinea ca aceasta celula cancerosa a disparut total, pentru ca ea este in organismul uman de cand ne nastem. Este celula perfecta, vesnic tanara, care nu imbatraneste. Ea poate sa traiasca si pe cont propriu. Dar ea nu trebuie sa primeasca hrana de care are nevoie. Sunt printre adeptii teoriei ca excesul de carne si de mezeluri contribuie la aparitia si intretinerea cancerului. O alimentatie cat mai naturala, bio, este binevenita pentru stoparea evloutiei bolii", a subliniat Cornel Mateescu.

Citeste si:
Detalii mai puțin știute despre soția lui Nosfe. Cei doi s-au...
Detalii mai puțin știute...

Lucrarile de constructie la Clinica Nera vor incepe in martie 2012 si se vor finaliza in august 2013.

Centrul este realizat printr-un proiect de finantare in cadrul POSCCE Axa Prioritara 2 – Competitivitate prin CDI, Operatiunea 2.3.2. Contractul, in valoare totala de 4,5 milioane de euro, a fost semnat in august 2011, pentru o finantare de aproape 70% din valoarea eligibila, pentru restul fiind necesar aportul beneficiarului.

In acest context, Pavel Chirila a demarat o campanie de strangere de fonduri in care spera sa obtina un milion de euro, a infiintat un teledon unde pot fi facute donatii de 2 euro (prin SMS la 890 in retelele Vodafone, Orange, Cosmote) si a vorbit cu zece mari companii care sa doneze impozitul pe venit si 3% din cifra de afaceri. Potrivit acestuia, daca fondurile colectate nu vor fi suficiente, atunci va apela la contracte de cercetare cu alte tari prin care sa obtina bani europeni.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

Potrivit medicului, aceste demersuri sunt necesare pentru ca bolnavii care ajung in centrul de recuperare sa nu platesca bani. El a spus ca ingrijirea unui bolnav de cancer costa peste 200.000 de euro, iar in clinica de recuperare o cura de 15 zile ar fi de aproximativ 1500 de euro, dar aceste costuri se incearca sa fie acoperite.

"Nici in clinica «Fundatiei Irina» pentru ingrijiri paleative bolnavii nu platesc, intrucat o parte din sume sunt acoperite de catre CNAS, iar restul de catre fundatie", a precizat Chirila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.