Senatul a aprobat un proiect de lege care interzice petrecerile dupa ora 22.00, fara acordul scris al vecinilor.

Proiectul face parte dintr-un grup de 59 de propuneri legislative care au trecut tacit marti de Senat, printre care si proiectul care ar declara 30 noiembrie zi nelucratoare.

Actul normativ privind interzicerea petrecerilor dupa o anumita ora a primit, cu unanimitate, raport de admitere din partea Comisiei juridice a Senatului, relateaza MEDIAFAX.

I
n localurile publice situate in imobile cu destinatie de locuinta sau in imediata vecinatate a acestora, precum si pe terasele in aer liber, programul muzical poate fi difuzat intre orele 9.00 si 22.00.
Aceste programe muzicale pot depasi ora 22.00 doar daca au fost efectuate lucrari de fonoizolatie, care reduc zgomotul si daca vecinii isi dau acordul scris in acest sens.

Initiatorii admit posibilitatea ca in statiunile turistice, orarul de funtionare al localurilor sa poate fi exceptat de la lege, dar doar dupa consultarea cetatenilor, a operatorilor economici din turism si a autoritatilor competente pentru protectia mediului.

In initiativa legislativa se mai stipuleaza ca urmatoarele activitati reprezinta contraventii:

  • producerea de zgomot in exces daca "fapta este de natura sa produca o stare de disconfort sau indignarea cetatenilor";
  • tulburarea linistii locuitorilor prin "strigate, larma sau folosirea excesiva a oricarui aparat, obiect, instrument ori instalatie muzicala la intensitate mare, in intervalul 22.00-8.00";
  • organizarea de petreceri private in corturi, spatii neacoperite situate in perimetrul apropiat al imobilelor cu caracter de locuinta;
  • tulburarea "in orice mod" a activitatilor desfasurate in cadrul unitatilor scolare, caminelor si a locurilor de cazare pentru elevi si studenti, unitatilor spitalicesti, centrelor de ocrotire sociala ori a unei ceremonii religioase.

Textul propus aprobarii Senatului mai stabileste ca sunt considerate infractiuni si se pedepsesc cu inchisoarea de la sase luni la cinci ani portul sau folosirea de arme albe in locuri publice, institutii, la manifestari publice, in ambasade, unitati de invatamant, in locuri pentru distractie sau agrement, precum si detinerea, fara drept, de arme albe in vehicule.
Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Savarsirea de acte violenta in strada si scandalurile care perturba linistea publica si implica mai mult de trei oameni constituie de asemenea infractiuni.

Senatul este prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.