Femeile detin peste jumatate dintre posturile de decizie din administratia publica centrala, arata un studiu realizat de Ministerul Muncii.

Conform rezultatelor studiului, primele trei ministere "feminine", cu peste 50% femei in posturi de decizie, sunt Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) - 73,91%, Ministerul Finantelor Publice - 71,14%, Ministerul Justitiei - 70,97%.

La polul opus, primele trei ministere "masculine", cu peste 50% barbati in posturi de decizie, sunt Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului - 64,71%, Secretariatul General al Guvernului - 62,50%, Ministerul Afacerilor Externe - 59,62%.

Studiul nu a avut in vedere pozitiile de ministru, secretar de stat, presedinti cu rang de secretar de stat si consilieri personali si a fost elaborat de Directia Egalitate de Sanse inte Femei si Barbati din Ministerul Muncii, la cererea Comisiei Europene, relateaza MEDIAFAX.

Comisia Europeana cere fiecarei institutii Europene din fiecare Stat membru al Uniunii sa atinga un „echilibru de gen” intre functionarii publici de conducere. Desi femeile ocupa mai mult de jumatate dintre posturile de decizie din administratia publica centrala, asta nu reflecta neaparat un echilibru de putere autentic intre cele doua sexe.

Pentru Romania, discriminarea de gen la locul de munca este vazuta ca pe un lucru comun. Uneori acesta capata o forma mai subtila, alteori in cercurile politice se manifesta chiar prin autodiscriminare, a observat Elena Udrea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.