Presedintele CJ Constanta sustine ca procesul-verbal cu rezultatele referendumului, care arata o prezenta la vot de 43,85%, nu este semnat pana cand INS nu trimite numarul de alegatori rezultati din recensamant, sustinand ca numarul real de alegatori este mai mic decat cel de pe listele de vot.

[UPDATE 4] Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a spus, luni, intr-o conferinta de presa, ca, potrivit datelor de la recensamantul din 2002, judetul Constanta are o populatie de aproximativ 769.000 de persoane, iar conform datelor preliminare de pe site-ul INS populatia judetului este acum de aproximativ 680.000 de persoane.

El sustine ca a scazut, astfel, numarul de alegatori, iar in aceste conditii referendumul ar putea fi validat, intrucat ar fi mers la vot jumatate plus 1 din numarul real de alegatori ai judetului.

Constantinescu a mai sustinut ca la referendum s-au prezentat 275.000 de persoane, 96 la suta dintre acestea votand impotriva desfiintarii judetului Constanta, iar numarul celor prezenti la vot reprezinta 43,85 la suta din numarul de alegatori conform recensamantului din 2002.

Constantinescu mai spune ca numarul persoanelor care s-au prezentat la vot se raporteaza la cifra reala de alegatori din prezent, estimata de el la aproximativ 550.000 de persoane, ceea ce ar insemna ca referendumul ar fi validat.

Potrivit presedintelui CJ Constanta, Biroul Electoral de Circumsciptie Constanta va refuza sa incheie procesul-verbal cu rezultatele finale ale referendumului pana cand nu va primi din partea Institutului National de Statistica o informare cu numarul exact de alegatori rezultat in urma recensamantului din acest an.

Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie ca jumatate plus 1 din numarul total al alegatorilor sa voteze.

[UPDATE 3] Rezultate partiale ale referendumului din Constanta: 95% dintre cei prezenti sunt impotriva desfiintarii

Prezenta la referendumul privind reorganizarea administrativa a judetului Constanta dupa centralizarea datelor din 354 de sectii de votare dintr-un total de 515 este de 43%, iar pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de prezenta la urne a 50% plus 1 din numarul total al alegatorilor.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, luni, pana la ora 8.00, fusesera centralizate datele provenite de la 354 de sectii, iar prezenta este de 43 la suta, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, din totalul celor prezenti la vot 95 la suta au fost impotriva desfiintarii judetului Constanta.

Potrivit unui comunicat al PDL Constanta, in urma numararii efectuate de reprezentantii PDL in peste 70 la suta din sectiile de votare din judetul Constanta prezenta la vot este de 43,37 la suta.

[UPDATE 2] Procesel verbale vor fi centralizate de Evidenta Populatiei

Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, Laurentiu Marin, a afirmat ca dupa incheierea procesului electoral voturile sunt numarate in cadrul fiecarei sectii de votare, dupa care procesele-verbale vor fi transmise catre Biroul Electoral.

Citeste si:
Secțiile de votare din România, deschise pentru prezidențialele din...
Secțiile de votare din...

El a mai spus ca sacii cu buletinele de vot vor fi dusi la instantele arondate localitatilor respective.

Procesele-verbale vor fi centralizate, la sediul Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean, de catre reprezentantii Directiei Publice Judetene de Evidenta a Persoanelor, institutie aflata in subordinea Consiliului Judetean Constanta, care a organizat acest referendum.

Marin a declarat ca s-a recurs la aceasta masura in conditiile in care reprezentantii Directiei de Statistica, care ar fi urmat sa centralizeze procesele-verbale, nu s-au prezentat la Biroul Electoral.

Prefectul de Constanta: Evidenta Populatiei nu are atributiuni in centralizarea proceselor-verbale

"Biroul Electoral nu are atributiuni sa valideze rezultatul referendumului, ceea ce dovedeste inca o data ca ceea ce a facut Nicusor Constantinescu este o aberatie. Sa spuna Nicusor Constantinescu cine trebuie sa valideze acest referendum. In conditiile in care era implicat prefectul sa organizeze acest referendum, asa cum spune legea, atunci trebuiau implicate si autoritatile statului sa obtina o validare corecta. Dar atat timp cat isi organizeaza singur, nu poate sa valideze nimeni ce face la el acasa", a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Claudiu Palaz.

Citeste si:
Nicusor Constantinescu - condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare
Nicusor Constantinescu -...

Laurentiu Marin a sustinut ca acestia lucreaza cu acelasi soft folosit de Directia de Statistica si ca nu vor fi probleme in acest sens.

Rezultatele acestui referendum urmeaza sa fie validate de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta.

[UPDATE 1] Prefectul judetului spune ca prelungirea este abuziva si ilegala

Biroul Electoral de Circumscripție Județean Constanța a hotarat prelungirea programului de votare pana la ora 21.00, decizie abuziva luata ca urmare a solicitarilor venite din partea PSD și PNL. Cred ca doar o inconstiența a membrilor BEC poate determina o asemenea decizie sau tpur si simplu gandirea aberanta a celui care a initiat si organizat acest pseudo-proces electoral poate sa puna intr-o situație atat de vulnerabila din punctul de vedere a respectarii legii pe presedinții sectiilor de votare. Pur si simplu BECJ Constanta profita de necunoasterea legislatiei de catre acestia, punandu-i in situatia de a incalca grav legea numai si numai pentru ca Nicusor Constantinescu, in disperarea ca nu-si atinge obiectivul pervers, si anume o falsa legitimitate a unui referendum organizat intr-o crasa manipulare a cetatenilor din judetul Constanta si cu grave incalcari a procedurilor electorale, sa poata sa obtina validarea referendumului. Poliția isi va indeplini sarcinile conform legii, iar nu cum au decis Volcinschi Radu, Bola Bogdan, Timofte Alexandru si Marin Laurentiu, care au votat pentru aceasta decizie, in timp ce judecatoarea Bojin Claudia, presedintele BEC, a votat impotriva”, a declarat Claudiu Palaz, prefectul judetului Constanta.

Citeste si:
Dominic Fritz: „Ieri, în judeţul Timiş s-au efectuat 10% din toate...
Dominic Fritz: „Ieri, în...

[UPDATE] Referendumul organizat la Constanta pe tema desfiintarii judetului si care urma sa se incheie la ora 20.00 a fost prelungit cu o ora, la solicitarea PSD si PNL, care au motivat ca exista sectii de votare unde oamenii stau la coada.

"Am primit solicitari din partea partidelor cu cei mai multi primari din judet, PSD si PNL, privind prelungirea cu o ora a perioadei de vot, pana la ora 21.00, pentru ca sunt cozi la sectiile de votare, iar Biroul Electoral a aprobat aceste solicitari", a explicat Laurentiu Marin.

Reprezentantii PSD sustin ca exista o stare de confuzie in randul populatiei cu drept de vot privind ora la care se inchid sectiile de votare, cei mai multi fiind convinsi ca votarea se incheie la ora 21.00, la fel ca la alegerile locale si parlamentare.

Cele 515 sectii de votare din judetul Constanta amenajate cu ocazia referendumului s-au deschis de la ora 8.00, iar pe listele electorale permanente sunt inscrisi 632.776 de alegatori, relateaza MEDIAFAX.

  • Constantenii au de raspuns cu DA sau NU la intrebarea "Sunteti de acord cu desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale, judetul Constanta?".

Pentru exercitarea dreptului de vot cetatenii trebuie sa aiba asupra lor cartea de identitate valabila. Totodata, votul poate fi exercitat si la alte sectii de votare decat cele la care oamenii sunt arondati, in acest scop folosindu-se listele suplimentare.

Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie ca 50% plus unu din numarul total al alegatorilor sa voteze.

Potrivit reprezentantilor Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, pana acum procesul de votare s-a desfasurat fara incidente. Totusi, institutia Prefectului Judetului Constanta mai multe sesizari telefonice primite din partea presedintilor sectiilor de votare prin care se aduce la cunostinta faptul ca buletinele de vot, autcolantele, precum si alte materiale necesare desfasurarii in conformitate cu procedurile legale au fost predate de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judetean fara a se intocmi procese verbale care sa ateste predarea-primirea acestora.

"Avand in vedere suspiciunile care planeaza in legatura cu intentia de fraudare a acestui proces electoral, nu putem sa nu sesizam faptul ca procesele verbale centralizatoare care vor fi intocmite la sfarsitul votarii nu vor putea fi insotite de documente justificative. Spre exemplu, la Albesti, pentru un numar de aproximativ de 900 de cetateni inscrisi pe listele electorale, presedintele sectiei de votare a descoperit ca a primit doar 300 de buletine de vot, situatie care mai mult ca sigur nu este singulara", a precizat prefectul.

  • Rezultatele provizorii ale referendumului

Potrivit centralizarii realizate de PSD, partid din care provine presedintele CJ Constanta, pana la ora 16.00 in judetul Constanta si-au exercitat dreptul de vot 28,86% din totalul alegatorilor. In municipiul Constanta, pana la aceeasi ora, prezenta la vot a fost de 29,97%.

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat, duminica, dupa ce si-a exercitat dreptul de vot la referendum, ca neparticiparea la acest scrutin inseamna desfiintarea judetului, cu patru ore inainte de incheierea votarii prezenta la vot in judet fiind sub 30%.

  • Dezinformari privind referendumul

Reprezentantii Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta spun insa ca au aparut unele dezinformari dupa ce mai multi presedinti de sectii de votare au primit pe telefoanele mobile un mesaj care spunea ca referendumul este organizat nelegal si prin care erau sfatuiti sa nu se prezinte in sectii in ziua referendumului. In acest caz a fost sesizata Politia Constanta.

Referendumul are loc in baza unei hotarari care a fost votata in 22 iunie de consilierii PSD si PNL, dupa ce reprezentantii PDL au lansat tema reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii.

Hotararea CJ a fost atacata apoi in instanta de catre prefect, insa Curtea de Apel Constanta a respins, in 13 octombrie, actiunea acestuia.

  • Controverse

Organizarea acestui referendum a provocat controverse intre prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, si presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, care se acuza reciproc ca incalca legea.

Claudiu Palaz a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca dupa incheierea referendumului va face o plangere penala impotriva lui Nicusor Constantinescu pentru abuz in serviciu si va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii in cazul presedintelui Biroului Electoral de Circumscriptie Judetean Constanta, judecator Claudia Bojin, care ar fi luat hotarari neconforme cu legea.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Constanta ii reproseaza prefectului ca nu a informat Departamentul pentru Administratie Publica Locala din cadrul MAI in termen de 24 de ore de la primirea hotararii CJ prin care se stabileste organizarea referendumului, ca nu a comunicat in termen de 48 de ore de la stabilirea datei referendumului lista cu alti juristi decat judecatori si procurori din care sa fie desemnati prin tragere la sorti presedintii sectiilor de votare, ca nu a vegheat la respectarea termenelor pentru realizarea activitatilor prevazute in Legea referendumului si ca nu a raspuns cererilor de indeplinire a obligatiilor formulate de catre Biroul Electoral de Circumscriptie Judeteana Constanta.

Se desfiinteaza sau nu Constanta?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.