Referendumul privind desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale a judetului Constanta va avea loc in 6 noiembrie dupa ce Curtea de Apel Constanta a respins joi actiunea Prefecturii de anulare a hotararii Consiliului Judetean de organizare a referendumului.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judetean Constanta, in conformitate cu prevederile articolului 4 alineatele 1 si 2 din hotararea Consiliului Judetean nr. 179/2011, persoanele cu drept de vot din judetul Constanta sunt chemate la urne duminica, 6 noiembrie, pentru a spune daca sunt de acord "cu desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale, judetul Constanta".

Curtea de Apel Constanta a respins, joi, recursul Prefecturii la decizia Tribunalului Constanta care respinsese actiunea de anulare a hotararii Consiliului Judetean ce prevedea organizarea referendumului privind reorganizarea administrativ-teritoriala.

Potrivit reprezentantilor Curtii de Apel Constanta, instanta a respins recursul ca fiind nefondat, decizia magistratilor fiind definitiva si irevocabila.

Tribunalul Constanta a respins, in luna iulie, actiunea Prefecturii Constanta de anulare a hotararii numarul 179 a Consiliului Judetean Constanta care prevedea organizarea unui referendum privind desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale a judetului Constanta.

Reprezentantii Prefecturii Constanta au atacat hotararea respectiva cu recurs, care a fost respins, joi, de instanta Curtii de Apel Constanta.

Consilierii PSD si PNL au votat in sedinta extraordinara din 22 iunie a Consiliului Judetean Constanta organizarea unui referendum in data de 17 iulie privind desfiintarea unitatii administrativ-teritoriale a judetului Constanta. Consilierii PDL au refuzat sa participe la aceasta sedinta motivand ca a fost convocata nelegal.

In data de 23 iunie, prefectul judetului Constanta, Claudiu Palaz, a atacat in instanta hotararea respectiva a CJC, motivand ca aceasta a fost votata intr-o sedinta extraordinara care nu putea fi convocata pentru un asemenea motiv si ca tema respectiva este de interes national, si nu local si ca CJC nu putea convoca o sedinta extraordinara pe acest subiect deoarece nu este prevazut in lege.
Citeste si:
Ungureanu: Este nevoie de reorganizarea administrativ-teritoriala a...
Ungureanu: Este nevoie de...

Potrivit hotararii 179 a Consiliului Judetean Constanta, data referendumului se stabileste in prima duminica dupa trecerea unui termen de cel putin 20 de zile inainte de desfasurarea acestuia, calculat de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti, actiunea urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in cursul lunii noiembrie.

  • Reorganizarea teritoriala

Tema reorganizarii administrative a tarii a fost adusa in discutie in luna mai de catre reprezentantii PDL, iar la inceputul lunii iunie presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa analizeze reorganizarea administrativa prin crearea a opt judete mari sau sapte judete si municipiul Bucuresti.

Reprezentantii opozitiei au contestat propunerea, cu care nu au fost de acord in totalitate nici liderii UDMR.

Ulterior, mai multe consilii judetene au emis hotarari privind organizarea de referendumuri pe tema intentiei de reimpartire administrativa, majoritatea acestor decizii ale autoritatilor judetene fiind contestate in instanta de prefecturi.

Citeste si:
Basescu nu renunta la Reorganizarea teritoriala
Basescu nu renunta la...

Problema reorganizarii administrative nu a fost transata nici pana in prezent. Reprezentantii UDMR sustin ca reorganizarea nu va avea loc pana in 2012, iar "daca se va face, se va face fara UDMR", pentru ca Uniunea nu accepta variantele propuse pana acum si sustine luarea unei decizii la inceputul urmatorului ciclu electoral. Liderii PDL afirma, la randul lor, ca reorganizarea administrativ-teritoriala ramane intre prioritatile politice ale partidului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.