Politia Bihor si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare fac anchete dupa ce 73 de kilograme de minereu de uraniu in stare pura au disparut dintr-un depozit al punctului de lucru din orasul Stei, judetul Bihor, al Companiei Nationale a Uraniului (CNU).

Purtatorul de cuvant al Politiei Bihor, Alina Dinu, a declarat ca Politia a fost anuntata despre disparitia minereului de uraniu saptamana trecuta, insa in urma cercetarilor s-a stabilit ca furtul s-ar fi putut produce in urma cu cateva luni.

"Suntem intr-un stadiu avansat al anchetei si avem un cerc de suspecti", a afirmat purtatorul de cuvant al Politiei Bihor.

Ea a mai spus ca materialul furat nu reprezinta pericol, in conditiile in care cantitatea de uraniu din acel minereu este de maximum 3 la suta si este foarte greu de extras.

"Politistii Serviciului Arme, Explozivi, Substante Periculoase din cadrul Politiei Judetene Bihor fac cercetari pentru a stabili cu exactitate imprejurarile in care ar fi disparut cele opt bare metalice cu continut de minereu de uraniu de maximum 3 la suta, pentru a stabili data disparitiei etaloanelor respective si verificam inclusiv modul in care a fost elaborat si pus in aplicare planul de paza al respectivului depozit, daca au fost respectate toate prevederile legale. Avem un cerc de suspecti", a declarat Alina Dinu.

Potrivit publicatiei Bihoreanul, disparitia materialului radioactiv, pastrat in opt tuburi metalice speciale, lungi de 3,5 metri si avand un diametru de doi toli (5,08 centimetri), depuse intr-un depozit din beton din zona industriala a orasului, a fost descoperita miercurea trecuta, insa incidentul nu a fost anuntat de catre autoritati, transmite MEDIAFAX.

Cazul este cercetat in prezent de Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase al Politiei Judetene Bihor.

"Am fost sesizati privind disparitia unor materiale radioactive de la depozitul din Stei. Tot ce spune este ca in prezent se fac cercetari pentru elucidarea imprejurarilor in care s-a produs incidentul", a declarat seful Politiei Bihor, comisarul sef Adrian Bucur.

Disparitia materialului radioactiv este investigata si de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare.

Citeste si:
O localitate din România își schimbă numele. Care va fi noul nume
O localitate din România își...

Presedintele institutiei, Vajda Borbala, a confirmat inceperea unei anchete.

Totodata, presedintele CNCAN, citat de "Bihoreanul", a precizat ca lipsa "surselor de radiatii ionizante, sub forma a opt surse echivalente de minereu de uraniu ce contineau in total circa 73,5 kilograme de minereu de uraniu", a fost descoperita in timpul unei proceduri de transfer de la depozitul din Stei la o unitate a CNU din localitatea brasoveana Feldioara.

Oficialul CNCAN mai spune ca "impactul radiologic al minereului de uraniu existent in cele opt tevi este nesemnificativ", iar "potentialul de contaminare radioactiva a factorilor de mediu este extrem de limitat, avand in vedere cantitatea redusa de minereu, cat si forma fizica in care se gaseste (roca naturala)".

Publicatia il citeaza si pe Ioan Borza, expert local in radioprotectie atestat de CNCAN, care atentioneaza ca acei cilindri cu praf de uraniu pot fi, totusi, periculosi daca minereul este scos din tuburile speciale si se raspandeste in mediu.

Citeste si:
Protest la Compania Nationala a Uraniului
Protest la Compania Nationala...

"Persoana care a luat barele putea sa le taie, sa arunce continutul in apa sau in gradini, iar de acolo materialul radioactiv sa se raspandeasca si sa fie ingerat sau inhalat de oameni si animale", a spus Borza.

Expertul a declarat ca inclusiv in cazul in care materialul radioactiv este pastrat in tuburile metalice de protectie poate deveni o sursa de iradiere permanenta. "Daca barele cu minereu de uraniu au fost folosite, de exemplu, la confectionarea unui gard sau a unei porti, persoanele care trec zilnic in acea zona pot fi iradiate permanent", a spus Borza.

Depozitul special de materiale radioactive din Stei a fost infiintat inca din anii '50, cand in apropiere, la Baita Plai, functiona o mina pentru extractia de uraniu folosita de armata sovietica. Dupa 1990, in orasul bihorean a fost infiintat un punct de lucru al Companiei Nationale a Uraniului. La Baita, in apropiere, mai exista un Depozit National de Deseuri Radioactive.

Citeste si:
Compania Nationala a Uraniului a decis sa inchida temporar mina Crucea
Compania Nationala a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.