78% din populatia Romaniei considera ca discriminarea de pe piata muncii este raspandita, iar 40% considera ca femeile constituie un grup discriminat in societate, arata un studiu calitativ din cadrul proiectului S.A.N.S.A.

Studiu calitativ din cadrul proiectului S.A.N.S.A. are ca obiectiv obtinerea unei imagini de ansamblu privind nivelul de informare a publicului, modul in care populatia percepe principiul egalitatii de gen si de sanse pe piata muncii, cat si opiniile generale cu privire la fenomenul discriminarii in Romania.


Contextul romanesc arata ca in domeniul muncii, femeile sufera diverse discriminari (segregarea profesionala, dispariatatea salariala, gradul de ocupare). 78% din populatia Romaniei considera ca discriminarea de pe piata muncii este raspandita, iar 40% considera ca femeile constituie un grup discriminat in societate. 29% din respondenti afirma ca au simtit in ultimii 2 ani ca li s-au incalcat drepturile sau libertatile, cele mai frecvente situatii find cele de incalcare a egalitatii in domeniul muncii (14%), arata un comunicat al Media One.

  • Femeia pe piata muncii

In ceea ce priveste problematica femeii pe piata muncii, acestea lucreaza cu preponderenta in sectoare de activitate percepute ca fiind prin traditie destinate femeilor. Faptul ca aceste slujbe sunt mai prost platite vulnerabilizeaza femeile si incurajeaza feminizarea saraciei, potrivit studiului.

Criza a generat cresteri ale ratei somajului in randul femeilor si salariile au scazut cel mai mult in sectoarele de servicii cu dominanta feminina si in sectoarele finantate din bugetele de stat in care majoritatea angajatilor sunt femei. Femeile se confrunta in permanenta cu problema echilibrarii vietii profesionale cu cea de familie, in special in domeniul asistentei acordate persoanelor dependente si al ingrijirii copilului.

Un alt criteriu frecvent de discriminare este varsta prea mica (proaspetii absolventi) sau prea mare (persoanele de peste 45 de ani).

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

S-a discutat problema prestatiilor sociale, ca factor de promovare a discriminarii, care ii incurajeaza pe cei care nu vor sa aiba un loc de munca.

  • Legislatia putin cunoscuta

Totusi, desi exista o legislatie privind discriminarea si egalitatea pe piata muncii, romanii nu o cunoasc suficient de bine. Mai mult, atitudinea si, implicit, comportamentul discriminator la angajare este ascuns in spatele unor argumente obiective care mascheaza in fapt adevaratele motive, ceea ce reduce riscul ca angajatorul sa fie sanctionat pe motive de discriminare sau de nerespectare a sanselor egale.

De asemenea, studiul arata ca educatia reprezinta un alt factor important in dinamica discriminarii. Perceptia generala este ca mass media are un rol semnificativ in modul in care se formeaza reprezentarea publicului larg asupra problematicii discriminarii in general si asupra egalitatii de sanse si gen, in special.

Citeste si:
Buhnici, amendat cu 20.000 de lei de CNCD pentru afirmațiile despre...
George Buhnici a fost amendat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.