MAE a publicat un nou material cu sfaturi consulare in care avertizeaza cetatenii romani din strainatate ca misiunile diplomatice nu asigura eliberarea in cazul arestarilor, nu ofera cazare, nu platesc facturi si datorii, nu acorda imprumuturi si nu se substituie avocatilor in procese.

Ministerul Afacerilor Externe a lansat, marti, un nou material de interes public destinat cetatenilor romani, solicitanti de servicii consulare, intitulat "Asistenta si protectie consulara acordata cetatenilor romani".

Pliantul "Asistenta si protectie consulara acordata cetatenilor romani" este cel de-al treilea material de interes public pe care MAE il pune la dispozitia cetatenilor romani de la inceputul anului si pana in prezent, dupa lansarea Ghidului privind asistenta medicala si a Ghidului de informare privind traficul de persoane, transmite MEDIAFAX.

  • Ce facem in tarile in care nu avem ambasada?

MAE reaminteste romanilor interesati ca, in cazul in care se deplaseaza in zone din afara UE in care Romania nu are misiuni diplomatice, acestia pot cere asistenta de la ambasadele celorlalte state ale Uniunii.

De asemenea, romanilor li se reaminteste ca, atunci cand pleaca in strainatate este bine sa isi noteze coordonatele celei mai apropiate ambasade a Romaniei, sa isi incheie asigurare medicala, sa se asigure ca documentele de calatorie sunt in termenul de valabilitate si sa verifice daca este nevoie sa faca anumite vaccinuri.

  • Ce ofera ambasadele?

Ministerul mentioneaza lista de servicii pe care le poate presta la cerere. Astfel, misiunile diplomatice pot elibera la cerere un document de calatorie provizoriu, pot acorda sprijin pentru preschimbarea documentelor de identitate expirate, pot presta servicii notariale si pot prelua cererile de redobandire sau renuntare la cetatenie.

De asemenea, brosura mentioneaza ca incearca sa contacteze in cel mai scurt timp persoanele care anunta sau despre care afla ca sunt in cazuri deosebite. In astfel de situatii speciale, reprezentantii consulari fac demersuri pentru a se interesa cu privire la situatia persoanei in cauza, se asigura ca drepturile acesteia sunt respectate si ii pot pune la dispozitie o lista cu specialisti - traducatori sau avocati.

MAE precizeaza ca isi propune ca, prin intermediul acestui material, sa creasca gradul de constientizare in randul cetatenilor romani asupra tipului de asistenta consulara si protectie consulara oferite de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate, dar si de statele membre ale Uniunii Europene.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Acest pliant va fi distribuit prin intermediul misiunilor diplomatice si al oficiilor consulare din strainatate tuturor cetatenilor romani in momentul eliberarii noilor documente de calatorie. De asemenea, va fi pus la dispozitia tuturor persoanelor interesate in spatiile de lucru cu publicul de la ambasadele si consulatele Romaniei.

Materialul "Asistenta si protectie consulara acordata cetatenilor romani" va putea fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.