Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", Adrian Streinu-Cercel, avertizeaza ca substantele etnobotanice reprezinta "o nenorocire totala".

  • Riscurile consumului de plante etnobotanice

Acesta a atras atentia ca orice consumator de substante etnobotanice sau de droguri este expus riscului major al virusurilor cu transmitere prin sange, precum hepatita B si C, dar si HIV.

Totodata, Streinu-Cercel a explicat ca la trei luni dupa ce incepe sa consume substante etnobotanice o persoana are crize comitiale, iar la doi ani de la debutul consumului acestor substante poate muri.

"Un individ care incepe sa consume etnbotanice, dupa trei luni de zile are 10 la suta din creier ars. Dupa primele trei luni de zile incepe sa faca crize comitiale, crize de epilepsie, iar la doi ani de zile moare cu tot creierul ars, prajit, asa se cheama in limbaj uzual"
, a spus Streinu Cercel, relateaza MEDIAFAX.

Directorul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti a subliniat ca acesti utilizatori de droguri reprezinta o problema deosebit de importanta pentru sanatatea publica, astfel ca o serie de masuri practice vor fi puse in functiune, cel mai probabil incepand din luna octombrie a acestui an.

"La etnobotanice, problema este foarte complicata pentru ca modificarea unui radical in structura chimica a substantei respective o scoate de sub incidenta penalitatii. Ca atare, ei sunt mai inventivi decat suntem noi din punct de vedere legislativ. Dupa cum bine stiti, pentru a scoate o hotarare de guvern exista niste furci caudine care intarzie foarte mult decizia, iar in acest tip de intarziere au mai aparut inca patru substante asemanatoare, dar care nu sunt prevazute. Aici lucrurile trebuie sa fie radicale si trebuiesc interzise in totalitate, cu jumatati de masura nu se poate face treaba"
, a adaugat Adrian Streinu Cercel.

Citeste si: Senatul a adoptat legea etnobotanicelor

Cum sunt eliberati traficantii de etnobotanice din Bucuresti

Droguri de mare risc in "magazinele de vise"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.